Delmonas - puošni Klaipėdos krašto aprangos detalė ir nematerialaus kultūros paveldo vertybė

Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Delmonas - puošni Klaipėdos krašto aprangos detalė ir nematerialaus kultūros paveldo vertybė
In the Journal:
Tautodailės metraštis. 2020, Nr. 42, p. 48-51
Contents:
Delmonų dekoravimas ir kaimyninių šalių kontekstas — Delmonai Lietuvos muziejuose — Atgijusi delmonų rekonstrukcijų tradicija.
Keywords:
LT
Klaipėda. Klaipėdos kraštas (Klaipeda region); Lietuva (Lithuania); Kultūros paveldas / Cultural heritage; Liaudies menas / Folk art.
Summary / Abstract:

LTDelmonas buvo ir yra viena iš puošniausių tautinių drabužių detalių. Delmonų svarbą ir unikalumą įrodo tai, kad jie 2020 metais buvo įtraukti į Lietuvos nacionalinį nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą1. Informaciją apie šią vertybę susistemino ir bylą nematerialaus kultūros vertybių sąvadui rengė dr. Elena Matulionienė, teikė Klaipėdos miesto savivaldybės Etnokultūros centras. Delmonas yra dekoruota, medvilniniais įvairiaspalviais siūlais ir stiklo karoliukais kruopščiai išsiuvinėta, prasminiu tekstu, data, inicialais pažymėta, prie juosmens kabinama ar prisijuosiama puošni moterų kišenė, skirta nosinei, šukoms, pinigams, maldaknygei, siūlams, adatinei, raktams ir kitoms smulkmenoms susidėti. Tai - ypatinga Klaipėdos krašto ir Rytų Prūsijos moterų tautinio kostiumo detalė, paplitusi XVII-XX a. pradžioje. Delmonai dar vadinti maišeliais-kišenėmis, krapštėmis2, taip pat dalmonais. [Iš straipsnio, p. 48]Reikšminiai žodžiai: Liaudies menas; Delmonai; Aprangos detalės; Nematerialus kultūros paveldas; Nacionalinis paveldas; Klaipėdos kraštas [Klaipeda region]; Folk art; Textile pockets - delmonai; Clothing details; Intangible cultural heritage; National heritage; Klaipėda Region; Lithuania.

ISSN:
1392-8198
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/93449
Updated:
2022-01-28 12:32:45
Metrics:
Views: 23    Downloads: 1
Export: