Rusijos veiksnio sąlygotos grėsmės Lietuvos valstybei išsaugoti

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Rusijos veiksnio sąlygotos grėsmės Lietuvos valstybei išsaugoti
Contents:
Prologas — Ukrainos krizės ir valstybingumo raidos grėsmės Lietuvos valstybingumui: Ukrainos krizės ir valstybingumo raidos vertinimai Rusijos visuomenėje ir pasaulyje; Kuo Ukrainos krizė ir valstybingumo raida yra grėsmingi Lietuvos valstybingumui? — Putino režimo ir Rusijos valstybingumo raidos grėsmės Lietuvos valstybingumui: Putino režimo ir Rusijos valstybingumo raidos vertinimai Rusijos visuomenėje ir pasaulyje; Kuo Putino režimas ir Rusijos valstybingumo raida yra grėsmingi Lietuvos valstybingumui? — Rusijos agresijos hibridinio karo forma sąlygotos grėsmės Lietuvos valstybingumui: Informacinis karas kaip hibridinio karo komponentė; Rusijos hibridinis karas posovietinėje erdvėje ir su Vakarų pasauliu; Kuo hibridinis ir informacinis karai yra grėsmingi Lietuvos valstybingumui — Epilogas.
Keywords:
LT
Ukraina (Ukraine); Lietuva (Lithuania); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija).
Summary / Abstract:

LTRusijos agresijos grėsmių Lietuvos valstybingumui konkretesniam apibūdinimui tikimybių pasiskirstymų kalboje skyriau nemažai vietos ne todėl, kad įtikinčiau politologus atsisakyti tradicinės „arba realu, arba nerealu“ kalbos. Norėjau tik pademonstruoti, kad strateginiams sprendimams ir analizei Rusijos agresijos grėsmių situacijoje, pasižyminčioje dideliais neapibrėžtumais, naudinga naudoti strateginio valdymo teorijoje propaguojamą scenarijų analizės metodą. Sėkmingiau sugebėsime pasipriešinti Rusijos agresyviems kėslams, jei iš anksto parengsime visapusiškai apgalvotą Lietuvos valstybės išsaugojimo strategiją ir tvirtai ja vadovausimės. Tai įmanoma tik tuomet, kai savo strateginių sprendimų nesukaustysime tik ties vienu scenarijumi (alternatyva). Ukrainos ir Rusijos valstybės raidos scenarijų ir Rusijos agresijos grėsmių alternatyvų aibės, susidedančios iš keturių elementų, pasiūlytos remiantis tokiomis pragmatinėmis taisyklėmis: 1) realiai galimas situacijas turi apimti minimalus strategiškai svarbių alternatyvų skaičius; 2) Lietuvos valstybės išsaugojimo strategijoje turi būti išnagrinėta kiekviena strategiškai svarbi alternatyva numatant jai užkirinti pagrindinius būtinus išteklius: 3) didžiausias dėmesys strateginėje analizėje ir paskirstant išteklius turi būti skirtas didesnės tikimybės alternatyvoms. Pastaroji taisyklė akivaizdžiai parodo, kodėl didelio neapibrėžtumo situacijose strateginiams sprendimams ir analizei yra tikslingas tikimybinio (stochastinio) modeliavimo metodų naudojimas. [Iš straipsnio, p. 398-399]Reikšminiai žodžiai: Grėsmės; Valstybingumas; Ukraina (Ukraine); Putino režimas; Rusijos agresija; Hibridinis karas; Threats; Statehood; Putin's regime; Russian aggression; Hybrid warfare.

ISBN:
9789986080466
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/93263
Updated:
2022-01-14 14:38:14
Metrics:
Views: 7
Export: