"Neteikiu visai naujų, grynai savo pažinimų": filosofijos idėjų sistema

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
"Neteikiu visai naujų, grynai savo pažinimų": filosofijos idėjų sistema
In the Book:
Vydūnas / Vaclovas Bagdonavičius, Aušra Martišiūtė-Linartienė. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras, 2017. P. 301-510
Contents:
Ieškojimų kelias ir ištakos. Gandizmo atgarsiai Lietuvoje ; Vydūnas ir antikinė filosofija — Žmogaus ir žmoniškumo problema — Kultūra kaip žmoniškumo raiška. Kultūros esmė ; Kultūra ir religija — Kultūrinės žmogaus santykio su pasauliu formos. Pažinimas kaip mokslo ir išminties vienovė ; Estetinio žmogaus santykio su pasauliu specifika. Grožio ir meno samprata; Meno rūšys; Menininko pašaukimas ir meno misija ; Dorovinė kultūros esmė. Doros bei dorovės samprata; Būtinybė tobulėti; Tobulėjimo keliai; Tolerancija kaip etinis principas — Žmogus istoriniame kultūros procese. Tautos būties prasmė ; "Kalba tesidaro iš vidaus lobio" ; Senoji baltų religija ir krikščionybė Vydūno žvilgiu ; Socialinis žmogaus gyvenimas ir idealas ; Post scriptum. Vydūno idėjinis palikimas Europai.
Keywords:
LT
Vydūnas (Wilhelm Storost; Vilhelmas Storostas, Storosta); Egzistencializmas / Existentialism; Filosofija / Philosophy; Kultūra / Culture; Menas / Art; Politinė ideologija / Political ideology; Religija / Religion.
Summary / Abstract:

LTReikšminiai žodžiai: Vydūnas (Wilhelm Storost; Vilhelmas Storostas, Storosta); Filosofai; Filosofija; Idėjos; Kultūra; Religija; Menas; Estetika; Dorovė; Būtis; Žmogus; Tauta; Vydūnas; Philosophers; Philosophy; Ideas; Culture; Art; Aesthetics; Morality; Being; Human; Nation.

ISBN:
9785420017968
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/92786
Updated:
2022-02-24 20:08:47
Metrics:
Views: 15
Export: