Nusikaltimo tyrimo versijų loginiai ir psichologiniai kėlimo pagrindai

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Nusikaltimo tyrimo versijų loginiai ir psichologiniai kėlimo pagrindai
Contents:
Įvadas — Loginiai ir psichologiniai versijų kėlimo metodai — Loginiai metodai, naudojami keliant nusikaltimo tyrimo versijas — Versijų kėlimo psichologiniai aspektai - santykis su intuicija — Išvados.
Keywords:
LT
Baudžiamoji teisė / Criminal law; Kriminalistika. Kriminologija / Criminology; Nusikaltimai / Crimes; Psichologija / Psychology.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje tyrinėjama versijos, kaip mąstymo formos tiriant nusikaltimus, samprata, jos struktūra. Atitinkamai keliami klausimai, koks yra versijos kėlimo pagrindas, kokiomis žiniomis yra grindžiamas tyrėjo darbas versijų pagrindu, galiausiai atsakoma į klausimą, koks yra versijos turinys, nuo ko jis priklauso. Versijų klausimas yra ypač aktualus įrodinėjimo procese, mat tai susiję su tyrėjo intuicija. Taigi sutinkama, kad versijos iškėlimas, performulavimas ir sprendimo įžvelgimas gali įvykti intuityviai. Tačiau pažinimo procesas ne visada vyksta logiška ir faktiškai įrodoma forma. Neretai tyrėjas intuityviai įprasmina sudėtingą situaciją, kurios loginiais būdais jam nepavyksta įveikti. Intuicijos reikšmė itin didelė todėl, kad būtina išvada daroma nesiremiant žinomais pažinimo metodais. Kita vertus, versijos, grindžiamos intuityviomis prielaidomis, gali būti ne tik realios ir tikroviškos, bet tuo pat metu pavojingos. Atiduodant intuityviai versijai pirmenybę, neatsižvelgiant į kitas versijas, galimas tyrimo vienpusiškumas. Taigi šie ir kiti su įrodinėjimo procesu ir tiesos paieškomis baudžiamajame procese susiję klausimai nagrinėjami šiame straipsnyje. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Baudžiamoji teisė; Baudžiamasis procesas; Kriminalistika; Nusikaltimai; Nusikaltimų tyrimai; Versijos; Įrodymai; Logika; Mąstymas; Psichologija; Criminal law; Criminal procedure; Criminalistics; Crimes; Crime investigations; Versions; Evidence; Logic; Thinking; Psychology.

ISBN:
9789955193210
Related Publications:
Dabartinės lietuvių kalbos žodynas : apie 50000 žodžių lizdų / Lietuvių kalbos institutas ; redakcinė kolegija. Vilnius : Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 1993. XXIV, 967 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/92756
Updated:
2023-09-04 16:24:12
Metrics:
Views: 29    Downloads: 2
Export: