Šiuolaikinė krikščioniškoji lietuvių proza ir eseistika

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Šiuolaikinė krikščioniškoji lietuvių proza ir eseistika
In the Book:
Krikščionybė ir šiuolaikinė lietuvių literatūra / sudarytoja Dalia Čiočytė. Vilnius: Vilniaus universiteto leidykla, 2018. P. 33-87
Contents:
Krikščioniškosios prozos, eseistikos šiuolaikiškumas: kas tai? — Krikščionybės kelio į Lietuvą refleksija (Saulius Šaltenis, Basas ir laimingas, 2016) — Dekalogo – dvasinio skaidrėjimo – kelias (Petras Dirgėla) — „Viltis ir yra tikėjimas“ (Jonas Mikelinskas, Dinozauro ausyje, 2009) — Paradoksalūs ir skandalingi Dievo keliai (Julius Sasnauskas, Pagaunama ir nepagaunama, 2013) — Stebuklas ligoje (Jurga Ivanauskaitė, Viršvalandžiai, 2007) — „Dvasia negali išnykti be pėdsakų“ (Romualdas Granauskas, Kai reikės nebebūti: mano draugo gyvenimas ir mirtis, 2012) — Tikiu, bet... ir bet tikiu (Henrikas Algis Čigriejus, Savi ir pažįstami, 2016).
Keywords:
LT
Lietuvių literatūra / Lithuanian literature.
Summary / Abstract:

LTŽanrinė riba tarp prozos ir eseistikos yra subtili. Eseistiniam mąstymui, palyginti su proziniu, būdinga ryškesnė asmenybiškumo, – pasaulėvokinės pozicijos, – raiška ir intensyvesnis, atviresnis pasaulėvokinis dialogas su implikuotu skaitytoju. Šiuolaikinė krikščioniškoji proza, eseistika reflektuoja kultūros sekuliarizacijos kontekstą, kuria tokią meninę tikrovę, kuri nutolusiam nuo krikščionybės, indiferentiškam skaitytojui atveria autentiško tikėjimo atodangą. Tai literatūra, kuri įtaigiai kviečia skaitytoją asmeniškai reflektuoti tikėjimo problemą, dialoguoti su teksto skleidžiama krikščioniškąja pasaulėvoka ir gilinti, tvirtinti savos pasaulėvokinės pozicijos pamatus. Gera šiuolaikinė krikščioniškoji proza ir eseistika ne įtaigauja tikėti Dievą, o aktualina Dievo klausimą dabarčiai suprantama kalba: netikintįjį skatina pasitikrinti savąjį netikėjimą (tikriau, tikėjimą, kad Dievo nėra), t. y. ar tai autentiška, o ne sekuliarizuotos aplinkos įtaigauta žmogaus ir būties samprata, – o tikintįjį skatina gilinti tikėjimą, ardant religines klišes, formuluojant keblius klausimus ir ieškant asmeniškų atsakymų. Šia prasme itin šiuolaikiškam meniniam mąstymui atstovauja Vakarų modernizmo tradicijos rašytojai, tokios krikščioniškosios literatūros žvaigždės kaip Flannery O’Connor, Thomas Mertonas, Clive’as Staplesas Lewisas ir kt., – nors jie kūrė XX a. viduryje. Toliau norėčiau analizuoti ir interpretuoti F. O’Connor, C. S. Lewiso kūrinius, išverstus į lietuvių kalbą ir spausdintus Lietuvoje, atkūrus Nepriklausomybę, – siekdama parodyti, kokią prozą ir eseistiką laikau išties gera krikščioniškąja literatūra. [Iš straipsnio, p. 33]Reikšminiai žodžiai: Šiuolaikinė krikščioniškoji proza; Šiuolaikinė krikščioniškoji eseistika; Šiuolaikinė krikščioniškoji lietuvių literatūra; Contemporary christian prose; Contemporary christian essays; Contemporary christian Lithuanian literature.

ISBN:
9786090700709
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/92448
Updated:
2022-02-12 20:42:09
Metrics:
Views: 18
Export: