Mikalojaus Vorobjovo vaidmuo čiurlionistikoje

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Mikalojaus Vorobjovo vaidmuo čiurlionistikoje
Contents:
Įvadas — Čiurlionis XX a. pradžios kultūros visuomenės akiratyje — Čiurlionio reprezentacijos problemos tarpukariu — Vorobjovo Čiurlionis: pasirengimai — Lietuva atsiveria Vakarams: M. K. Čiurlionis. Der litauische Maler und Musiker — Viešinimo akcija: Čiurlionio monografijos sklaida — Mokslinis Čiurlionis — Vorobjovo čiurlionistikos idėjų recepcija sovietų Lietuvos menotyroje — Išvados.
Keywords:
LT
Mikalojus Konstantinas Čiurlionis; Mikalojus Vorobjovas; Kaunas. Kauno kraštas (Kaunas region); Lietuva (Lithuania); Menas / Art.
Summary / Abstract:

LTVorobjovo čiurlionistikos darbai laikytini pamatiniais šio dailininko tyrimų istoriografijoje, tačiau jų reikšmė dar nėra deramai suvokta ir įvertinta. Jo straipsniai ir knyga "M. K. Čiurlionis. Der litauische Maler und Musiker" išlieka nepralenktu erudicijos, jautraus meno kūrinio pajautimo ir taiklaus žodžio derinimo pavyzdžiu. Vorobjovas savo menotyros darbais smarkiai pakeitė požiūrį į Čiurlionį. Jis atmetė rusiškąją perspektyvą, atsisakydamas nagrinėti Čiurlionio kūrinius vien pasaulėžiūros ar mistikos atžvilgiu. Lygiai taip pat jam buvo svetimas ir susiaurintas Čiurlionio kaip tautinio lietuvių menininko supratimas. Svarbus Vorobjovo nuopelnas tas, kad savo tekstuose jis sugebėjo įrodyti Čiurlionio unikalumą ir parodė jo kūrybos sąryšius su amžininkų kūryba, įrašė lietuvių menininką į pasaulinę dvasiškai jam artimų kūrėjų šeimą. [Iš straipsnio, p. 117]Reikšminiai žodžiai: Menas; Menotyra; Menotyrininkai; Mikalojus Vorobjovas; Veikalai; Lietuvių menininkai; Dailininkai; Mikalojus Konstantinas Čiurlionis; Kūryba; Kaunas; Art; Art criticism; Art critics; Mikalojus Vorobjovas; Lithuanian artists; Artists; Mikalojus Konstantinas Čiurlionis; Creation; Lithuania; Kaunas.

ISBN:
9789955736745
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/91783
Updated:
2022-02-23 23:11:30
Metrics:
Views: 15
Export: