Studentų žinios apie maistines skaidulines medžiagas ir jų turinčių ar jomis papildytų maisto produktų vartojimo įpročiai

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Studentų žinios apie maistines skaidulines medžiagas ir jų turinčių ar jomis papildytų maisto produktų vartojimo įpročiai
Alternative Title:
Students‘ knowledge of dietary fiber and consumption habits of dietary fiber-containing or enriched food products
In the Journal:
Visuomenės sveikata [Public health]. 2020, Nr. 4 (91), p. 73-77
Keywords:
LT
Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Studentai / Students; Sveikata / Health.
Summary / Abstract:

LTTyrimo tikslas – įvertinti Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakulteto studentų žinias apie maistines skaidulines medžiagas ir jų turinčių ar jomis papildytų maisto produktų vartojimo įpročius. Medžiaga ir metodai. Anoniminės anketinės apklausos būdu apklausti 159 VU Medicinos fakulteto visuomenės sveikatos, medicinos, kineziterapijos studijų programų 1–3 kurso studentai. Anketinė apklausa buvo vykdoma 2020 m. vasario mėnesį. Statistinė duomenų analizė atlikta naudojant programinį statistinių duomenų R paketą („R 3.5.3“). Rezultatai. Didžioji dalis VU Medicinos fakulteto studentų žino apie maistinių skaidulinių medžiagų kilmę (57,9 proc.), rekomenduojamą šių medžiagų suvartojimo normą per parą (59,1 proc.) ir gerai žino, kokiuose produktuose gausu skaidulinių medžiagų (73 proc.). Net 88,1 proc. studentų žino, kad maistinės skaidulinės medžiagos yra naudingos žarnyno mikrobiotai, o 73 proc. respondentų teigė, kad šios medžiagos gali užkirsti kelią žarnyno vėžiui. Kelis kartus per dieną grūdinės kilmės produktus vartoja tik 9,4 proc. VU Medicinos fakulteto studentų, šviežias daržoves – 21,3 proc., šviežius vaisius – 22 proc., ankštinius produktus – 8,8 proc. studentų. Studentai rečiau nei kartą per savaitę ar visai nevalgo duonos su kviečių sėlenomis (79,9 proc.) ar rupiai maltomis sėklomis (68,6 proc.) bei viso grūdo makaronų (69,2 proc.). Išvados. Nors VU Medicinos fakulteto studentai turi ganėtinai daug žinių apie maistines skaidulines medžiagas, tačiau šių medžiagų turinčių ir jomis papildytų maisto produktų vartoja nepakankamai, todėl jų mityba nėra visavertė. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Mityba; Studentai; Maistinės skaidulinės medžiagos; Vartojimas; Nutrition; Students; Dietary fiber; Consumption.

ENThe aim. To evaluate the knowledge of dietary fiber and consumption habits of dietary fiber-containing or enriched food products amongst students of Vilnius University Faculty of Medicine Methods. 159 students of Faculty of Medicine of Vilnius University were interviewed using an anonymous questionnaire. 1-3 years students of Public health, Medicine, Physiotherapy were interviewed in February 2020. Statistical analysis of the collected data was performed using “Microsoft Office Excel 2016” and statistical analysis package “R 3.5.1”. Results. The majority of Vilnius University Faculty of Medicine students know that dietary fiber can only be of plant origin (57.9 %) and more than half of the respondents (59.1 %) know the recommended daily intake of fiber. Students are well aware of which products are rich in dietary fiber (73 %). Even 88.1 % of students know that dietary fiber is beneficial for intestinal microbiota and 73 % know that these substances can prevent bowel cancer. Only 9.4 % of students consume cereal products, 21.3 % eat fresh vegetables, and 22 % consume fresh fruits several times a day. Only 8.8 % of students consume legumes every day. The majority of students (88.1 %) consume wheat bran less than once a week or do not consume it at all. 79.9 % of respondents consume bread enriched with wheat bran, bread enriched with wholemeal seeds (68.6 %) and whole grain pasta (69.2 %) less than once a week or not consume it at all. Conclusions. Even though the students of Vilnius University Faculty of Medicine have enough knowledge about dietary fiber, they do not consume enough dietary fiber-containing or enriched food products, therefore their nutrition is not complete. [From the publication]

ISSN:
1392-2696
Related Publications:
Visuomenės sveikatos studentų gyvensena ir fizinis aktyvumas / Rimantas Stukas, Valerij Dobrovolskij, Saulius Adomaitis. Sporto mokslas. 2012, Nr. 4 (70), p. 50-55.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/91403
Updated:
2021-02-11 13:42:14
Metrics:
Views: 60
Export: