Lietuvių jaunimas Jungtinėje Karalystėje: grįžimo į Lietuvą nuostatos

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Lietuvių jaunimas Jungtinėje Karalystėje: grįžimo į Lietuvą nuostatos
Editors:
Celešiūtė, Ingrida, sudarymas [com]
Publication Data:
Kaunas : Vytauto Didžiojo universitetas, 2018.
Pages:
113 p
Notes:
Bibliografija išnašose.
Contents:
Padėka — Įvadas — Apie leidinį — Jaunimas emigracijos iš Lietuvos procesuose / Dainius Genys, Ričardas Krikštolaitis — Lietuvių jaunimo Jungtinėje Karalystėje tyrimas: eiga, iššūkiai ir praktiniai sprendimai / Marija Antanavičiūtė — Fokusuotų grupių ir dalyvių portretai / Ingrida Celešiūtė — Jungtinės Karalystės lietuvių jaunimo grįžimo į Lietuvą nuostatos: norai, baimės ir galimybės / Ingrida Celešiūtė — Grįžtamąją migraciją skatinančios iniciatyvos Lietuvoje: Jungtinėje Karalystėje studijuojančio lietuvių jaunimo nuostatos / Ilona Strumickienė — Informacija ir dezinformacija apie Lietuvą: grįžtamąją migraciją skatinantys ar stabdantys faktoriai? / Ilona Strumickienė — Rekomendacijos — Tyrimo klausimynas — Mūsų autoriai.
Keywords:
LT
19 amžius; Migracija / Migration; Jaunimas / Youth; Kultūrinis identitetas / Cultural identitity; Migracija / Migration; Studentai / Students.
Summary / Abstract:

LTNuo pat XIX a. II p. Jungtinė Karalystė (JK) yra viena iš svarbių lietuvių migracijos krypčių. Tai pasakytina ir apie šiuolaikinę lietuvių migraciją. Šiuo metu JK priskaičiuojama daugiau nei 200 tūkst. čia gyvenančių lietuvių, tarp jų nemažą dalį sudaro jaunimas. Nenuostabu, kad jame radosi aktyvių, iniciatyvių žmonių, kurie 2006 m. atnaujino "prigesusią" ankstesnės migrantų bangos įkurtos (1958 m.) Didžiosios Britanijos lietuvių jaunimo sąjungos veiklą. Galima pašmaikštauti, kad istorikų patogumui pasirinktas kiek kitas pavadinimas - Jungtinės Karalystės lietuvių jaunimo sąjunga (JKLJS). Bendrame Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos kontekste JKLJS yra viena iš aktyviausių sąjungų, savo misiją apibrėžianti keturiomis kryptimis. Viena iš jų numato visapusiškų JK lietuvių jaunimo ryšių su Lietuva palaikymą: "Skatinti ir stiprinti Jaunimo ryšius su Lietuva keturiais lygmenimis: akademiniu, kultūriniu, visuomeniniu ir profesiniu"1. JKLJS veikla byloja, kad išsikelti tikslai nėra tik deklaratyvaus pobūdžio. Žvilgterėjus į keleto paskutiniųjų metų JKLJS veiklą, akivaizdus noras neatitrūkti nuo Lietuvos realijų. Pro JK lietuvių jaunimo akis nepraslydo tai, kad pastaraisiais metais Lietuvos viešojoje erdvėje dažnai keliamas grįžtamosios migracijos klausimas. Reaguodama į Lietuvoje vyksiančias diskusijas reemigracijos skatinimo tema, JKLJS į jas atsiliepė parengdama projektą, kurio tikslas išsiaiškinti JK lietuvių jaunimo nuostatas reemigracijos atžvilgiu. Šis tyrimas yra savotiškas JK lietuvių jaunimo noras patarti ir padėti Lietuvai svarbiu klausimu. Tyrimo sumanytojų ir dalyvių migracinė patirtis, jų reflektyvus mąstymas ir racionalus noras prisidėti prie Lietuvos vykdomos migracijos ir diasporos politikos formavimo daro šį tyrimą itin aktualiu. [Iš Įvado]Reikšminiai žodžiai: Jaunimas; Studentai; Jungtinė Karalystė (JK; United Kingdom; UK); Emigrantai (Diaspora); Tapatybė; Reemigracija; Grįžtamoji migracija; Migracijos politika; Youth; Emigrants; Identity; Re-migration; Migration policy.

DOI:
10.7220/9786094674167
ISBN:
9786094674174; 9786094674167 (elektroninis)
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/91279
Updated:
2021-03-21 12:30:40
Metrics:
Views: 13
Export: