Europologijos principas: atvirumas kaip europietiškojo mąstymo konstanta

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Europologijos principas: atvirumas kaip europietiškojo mąstymo konstanta
Contents:
Europologija: istoriniai etapai, probleminis branduolys, programa dabarčiai — Europologijos iškraipos: skysta visuomenė ir homogeniškumo siekis — Atvirumas kaip europietiško santykio tarp tautų fenomenas — Atvirumas kaip mąstymo heterogeniškumas — Esminis europologijos gestas ir ateities iššūkis: mąstymas kaip dvasinė praktika.
Keywords:
LT
Fenomenologija / Phenomenology; Humanizmas / Humanism; Ideologija. Pasaulėžiūra / Ideology. Worldviews.
Summary / Abstract:

LTAtskiru filosofinio mąstymo objektu Europa tapo XVIII amžiuje. Per tris šimtmečius šis mąstymas darėsi vis intensyvesnis ir išsivystė į specialų filosofinį dalyką - europologijq. Pradžioje išskirsime pagrindinius istorinius šio mąstymo etapus ir suformuluosime dabartinės europologijos objektą bei problematiką. Iš to nesunku numatyti ir šiuolaikinės europologijos programą. Šioje srityje keliami klausimai sutampa su viso pasaulio ateities iššūkiais ir pačia žmogaus prigimties, arba žmogiško mąstymo, universalumo problema. Šį aspektą yra pažymėjęs Edmundas Huserlis savo žymiojoje 1935 metais Vienoje perskaitytoje paskaitoje „Europietiškojo žmogiškumo krizė ir filosofija“ (Die Krisis des europäischen Menschentums und die Philosophie). Akivaizdu, kad tokios apimties klausimų šiame tekste išgvildenti negalime. Mūsų keliamas tikslas - įvardyti principą, kuriuo remiantis būtų įmanoma tai padaryti. [Iš straipsnio, p. 7]Reikšminiai žodžiai: Europologija; Europologijos iškraipos; Atvirumas; Europietiškasis mąstymas; Europology; Distortions of Europology; Openness; European thinking.

ISBN:
9789955199861
Related Publications:
Atviroji visuomenė Henri Bergsono supratimu: jos politinės raiškos ir antropologinis pagrindimas / Povilas Aleksandravičius. Politologija. 2021, Nr.3 (99), p. 41-63.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/91059
Updated:
2023-08-28 17:24:55
Metrics:
Views: 19
Export: