Sovietmečio epochos baigtys ir jų naratyvai kūrybinėje Lietuvos ir Baltijos šalių dokumentikoje

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Sovietmečio epochos baigtys ir jų naratyvai kūrybinėje Lietuvos ir Baltijos šalių dokumentikoje
Contents:
Dokumentinis kinas kaip istorinis ir politinis diskursas, nacionalinė kultūra ir transnacionalinė atmintis — Socialinė-politinė tikrovė ir pilietinės visuomenės gimimas devintojo dešimtmečio pabaigoje — Erdvės ir laiko sąstingis: poetiniai žlugusios imperijos dokumentai — Svarbiausi įvykiai ir asmenybės, pakeitusios santvarką — Globali politika, SSRS žlugimas ir šaltojo karo baigtis — Apibendrinamosios išvados.
Keywords:
LT
20 amžius; Judėjimai / Movements; Kinas / Cinema.
Summary / Abstract:

LTLyginamoji ir kontekstinė dokumentinių filmų analizė parodė, kad reikšmingomis Europos ir pasaulio piliečiams istorinėmis temomis kuriami darbai formuoja bendrą transnacionalinę atmintį, nes jie yra viena iš erdvių, kuriose vyksta tęstinės diskusijos apie tautų ir valstybių likimus, pasaulio politinę galią ir lyderius, bendras žmogiškąsias vertybes, paveldą ir istoriją. Lietuvos ir kitų Baltijos valstybių kūrybinė dokumentika dėl potencialo pasiekti platesnes auditorijas per tarptautinius filmų rodymo kanalus atlieka minkštosios galios funkciją ir skatina pasaulio bendruomenes kritiškai permąstyti istoriją ir papildyti ją naujais naratyvais. Lietuvių, latvių ir estų filmų kūrėjai savo darbuose įtvirtina Baltijos kelią kaip ikoninį politinį įvykį, kuris įrodė pilietinės visuomenės egzistavimą regione ir ryžtą siekti valstybingumo. Tuo tarpu Vakarų kine ir medijose reprezentuojama Berlyno sienos griūtis kaip totalitarizmo griūtį ir šaltojo karo pabaigą simbolizuojantis įvykis Lietuvos, Latvijos ir Estijos kino kūrėjų darbuose naudojamas epizodiškai, tarptautiniam kontekstui formuoti, nes jis Baltijos tautoms nereiškė sovietinės epochos baigties ar politinės pergalės. Baltijos šalių kūrybinės dokumentikos kūrėjai nesukūrė įtaigių ir ryškių biografinių filmų apie savo lyderius, tačiau pristatė kitokį požiūrį nei dominuojantis Vakaruose į paskutinįjį SSRS vadovą. [Iš straipsnio, p. 100]Reikšminiai žodžiai: Dokumentinis kinas; Baltijos šalių dokumentinis kinas; Sovietmečio pabaiga; Sąjūdis; Politiniai ir socialiniai naratyvai; Documentary cinema; Baltic documentary cinema; End of the Soviet era; Sąjūdis; Political and social narratives.

ISBN:
9786090703625
Related Publications:
Karo Ukrainoje įrodymai Šarūno Barto filme "Šerkšnas" (2017) / Renata Šukaitytė. Meno istorijos studijos 2021, t. 10, p. 261-290.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/91008
Updated:
2022-01-26 11:39:01
Metrics:
Views: 26
Export: