Keturiose parapijose dirbantis kunigas - Jurgis Kazlauskas

Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Keturiose parapijose dirbantis kunigas - Jurgis Kazlauskas
In the Book:
Saldutiškis / vyriausioji redaktorė sudarytoja Jūratė Baltrukaitienė. Vilnius : Versmė, 2019. P. 344-369. (Lietuvos valsčiai; kn. 38)
Keywords:
LT
Ignalina; Kuktiškės; Labanoras; Saldutiškis; Utena; Lietuva (Lithuania); Miestai ir miesteliai / Cities and towns; Bažnyčios istorija / Church history.
Summary / Abstract:

LTSaldùtiškio Šv. Pranciškaus Asy žiečio parapijoje (nuo 1997 m.), Kirdeikių Šv. Jono Krikštytojo parapijoje (nuo 1997 m.), Labanóro Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapijoje (nuo 2009 m.) ir Kùktiškių Šv. Jono Krikštytojo parapijoje su koplyčia Kvykliuosê (nuo 2015 m.) darbuojasi energingas kunigas Jurgis Kazlauskas. Didžiausias kunigo J. Kazlausko indėlis į Lietuvos bažnyčios istoriją – sudegusios Labanoro bažnyčios atstatymas. Straipsnyje pirmąsyk detalizuojant kunigo Jurgio Kazlausko gyvenimą bei veiklą, naudotas jo paties asmeninis archyvas, taip pat kunigo Jurgio bei jo sesers Valės Mickūnienės pateikti duomenys bei pasakojimai, medžiaga, publikuota periodikoje bei kituose leidiniuose. Tarkim, Ignalinos 150-mečiui skirtas išsamus straipsnis „Šventės ir miesto atsiradimo istorija“. Žvelgiant į Lietuvos dvasininkus – Kazlauskų pavardė gana populiari. Įdomu tai, kad tarp Lietuvos kunigų ne tik ta pačia pavarde, bet ir Jurgio vardu žinomi trys kunigai, kuriuos pavyko autorei išaiškinti, ir du iš jų – bažnyčių statytojai. [Iš straipsnio, p. 344]Reikšminiai žodžiai: Miesteliai; Utenos rajonas; Saldutiškis; Kunigai; Towns; Utena district; Saldutiškis; Priests.

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/90635
Updated:
2022-01-07 15:06:55
Metrics:
Views: 54
Export: