Archeologiniai duomenys Saldutiškio seniūnijos istorijai pažinti

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Archeologiniai duomenys Saldutiškio seniūnijos istorijai pažinti
In the Book:
Saldutiškis / vyriausioji redaktorė sudarytoja Jūratė Baltrukaitienė. Vilnius : Versmė, 2019. P. 39-45. (Lietuvos valsčiai; kn. 38)
Keywords:
LT
Saldutiškis; Utena; Lietuva (Lithuania); Archeologiniai tyrinėjimai / Archaeological investigations; Miestai ir miesteliai / Cities and towns.
Summary / Abstract:

LTTrumpa Saldutiškio seniūnijos archeologijos paveldo apžvalga įgalina padaryti kai kurias išvadas, orientuotas į tolesnį jo pažinimą. Seniūnijos archeologijos paveldas iki šiol atidesnio archeologų dėmesio nesusilaukė ir apie teritorijos apgyvendinimo raidą ilgus tūkstantmečius tenka spręsti tik pagal atsitiktinai fiksuotas senąsias vietas. Ankstyviausio apgyvendinimo pėdsakai šioje teritorijoje aptinkami labiau jos pietuose, kur ano meto pragyvenimui buvo palankesnės gamtinės sąlygos. Vėliau apgyvendinta ir likusi dabartinės seniūnijos teritorija, tačiau dėl intensyvios žemdirbystės ir kitokios žmonių veiklos dauguma tokio apgyvendinimo liudininkų šiandien yra sunaikinti ar smarkiai sužaloti. Ateityje perspektyviausiomis senojo apgyvendinimo objektų paieškų kryptimis lieka senųjų gyvenviečių vietų paieškos ežerų pakrantėse. [Iš straipsnio, p. 45]Reikšminiai žodžiai: Miesteliai; Utenos rajonas; Saldutiškis; Archeologiniai radiniai; Towns; Utena district; Saldutiškis; Archaeological finds.

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/90628
Updated:
2022-01-07 12:30:13
Metrics:
Views: 9
Export: