Atsiminimai

Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Atsiminimai
Editors:
  • Bairašauskaitė, Tamara, parengė [com]
  • Sikorska-Kulesza, Jolanta, parengė [com]
Edition:
Patais. ir papild. leid.
Publication Data:
Vilnius : Lietuvos nacionalinis muziejus, 2019.
Pages:
305 p
Notes:
Bibliografija ir rodyklės.
Contents:
Įvadas — „Atsiminimų“ skelbimo principai — [Apie brolius Pranciškų ir Aleksandrą Dalevskius] — Keli fragmentai iš mano brolių Konstantino ir Tito Dalevskių atsiminimų ir korespondencijos — Keletas trumpų atsiminimų apie brolį Titą ir paskutiniai įspūdžiai prieš visam laikui paliekant Vilnių — Apie Mykolą Berkmaną — [Apie Zigmantą Sierakauską] — Siek tiek atsiminimų iš mūsų kelionės ir privataus gyvenimo — [Zigmantas Sierakauskas 1863-1864 m. sukilime] — Trumpi užrašai apie [18]63 m. ir keli Lenkijos karalystės potvarkiai Lietuvoje — Priedas. Trumpi užrašai apie [18]63 m. ir keli Lenkijos karalystės potvarkiai Lietuvoje (kopija) — Krucyni herbo Dalevskių genealogijos lentelė — Asmenvardžių rodyklė (biogramos) — Vietovardžių ir geografinių pavadinimų rodyklė — Santrumpos — Iliustracijų sąrašas — Šaltiniai ir literatūra.
Keywords:
LT
20 amžius; Dalevskiai; Lenkija (Poland); Lietuva (Lithuania); Atsiminimai. Biografijos / Memories. Biographies; Judėjimai / Movements; Epistoliarinė literatūra / Epistolary literature.
Other Editions:
Wspomnienia / Warszawa : Wydawnictwo Neriton, Instytut Historyczny UW, 2010. 308 p
Summary / Abstract:

LTAtsiminimus parašė nepaprasta moteris, tapusi meilės, ištikimybės ir patriotizmo simboliu. Apolonijos Dalevskytės-Sierakauskienės (1838-1918) šeima garsėjo Lietuvoje nepaliaujama kova dėl nepriklausomybės. Autorė pasakoja apie Lietuvos jaunimo brolybės sąjungos steigėjus brolius Aleksandrą ir Pranciškų Dalevskius. Pranciškus ir Titas Dalevskiai priklausė 1863-1864 m. sukilimo pogrindžio vyriausybei. Konstantinas Dalevskis buvo Zigmanto Sierakausko bendražygis, 1871 m. dalyvavo Paryžiaus gynyboje. Už patriotinę veiklą buvo ištremtos motina ir šešios seserys. Svarbią vietą atsiminimuose užima pasakojimas apie 1863-1864 m. sukilimą ir jo vadą Zigmantą Sierakauską. Autorė paneigia, jos manymu, klaidingą Z. Sierakausko veiklos vertinimą, kurį savo memuaruose pateikė Jokūbas Geištoras. Jaudinamai aprašyta Apolonijos ir Zigmanto meilės istorija praskleidžia sukilimo vado privataus gyvenimo uždangą. Atsiminimai - tai artimiesiems pastatytas paminklas. Autorė vaizduoja didingas asmenybes, be galo atsidavusias tėvynei, nesavanaudiškas, nepriekaištingas, doras, visada pasirengusias aukotis. Ir ji pati atrodo kaip romantiškos vaizduotės kūrinys. Didžiausia vertybe ji laiko savo šeimos praeitį, neatsiejamą nuo Lietuvos ir Lenkijos likimo. [Leidėjo anotacija]Reikšminiai žodžiai: Apolonija Dalevskytė-Sierakauskienė; Zigmantas Sierakauskas; Dalevskiai; Pasipriešinimo judėjimų dalyviai; Pasipriešinimo judėjimų dalyvių sutuoktiniai; Sukilimas, 1863-1864 (Lenkijos ir Lietuvos sukilimas; Sausio sukilimas; January Uprising); Atsiminimai; Laiškai; Apolonia Dalewska-Sierakowska; Zygmunt Sierakowski; Dalewscy; Participants in the resistance movement; Spouses of members of resistance movements; 1863-1864 uprising participants; Memories; Letters.

ISBN:
9786094780288
Related Publications:
1863-1864 metų sukilimas Rusijos imperijos Šiaurės Vakarų krašte moterų atsiminimuose / Olga Mastianica-Stankevič. Acta historica universitatis Klaipedensis. 2021, t. 42, p. 61-98.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/90116
Updated:
2022-01-09 20:56:37
Metrics:
Views: 49
Export: