Farmacinės veiklos reguliavimo aspektai Konstitucinio Teismo jurisprudencijoje

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Farmacinės veiklos reguliavimo aspektai Konstitucinio Teismo jurisprudencijoje
In the Book:
Lietuvos ir Lenkijos konstitucinės teisės aktualijos / sudarytojas Haroldas Šinkūnas. Vilnius: Vilniaus universiteto leidykla, 2020. P. 135-150
Contents:
Farmacinės veiklos laisvės ribojimas nustatant reikalavimą turėti specialųjį išsilavinimą prieštarauja Konstitucijai (Lietuvos atvejis) — "Vaistinė - vaistininkui" prieštarauja Konstitucijai (Lenkijos atvejis) — Išvados.
Keywords:
LT
Konstitucinė teisė. Konstitucija / Constitutional law. Constitution; Teisėkūra. Teisės šaltiniai / Legislation. Sources of law; Teismai. Teismų praktika / Courts. Case-law; Žiniasklaida / Mass media.
Summary / Abstract:

LTPastaruosius dešimt metų Lietuvos farmacijos rinkoje nuolat gana sparčiai augo išlaidos vaistiniams preparatams įsigyti. Dažnai žiniasklaidoje pasirodydavo straipsnių apie tai, kad vaistų gamintojų, rinkodaros teisės turėtojų, vaistinių savininkų interesas yra tik kuo daugiau parduoti gaminamų, platinamų ar skatinamų vartoti vaistinių preparatų, farmacijos paslaugos vartotojui teikiamos neatidžiai, vadovaujantis labiau verslo, o ne paciento sveikatos interesais1. Šių problemų giliau gvildenti ir analizuoti pradėjo 2016 m. pabaigoje Seimo rinkimus laimėjusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sųjungos (toliau - LVŽS) vadovai, viešai paskleidę idėjų steigti valstybinių vaistinių tinklų. LVŽS pirmininkas R. Karbauskis aiškino, kad poliklinikose ir ligoninėse steigiant valstybines vaistines padidėtų vaistinių konkurencija ir dėl to mažėtų vaistų kainos. Vaistinių veiklos reguliavimui pritarė ir Lietuvos Respublikos Prezidentė, kuri 2017 m. birželio 8 d. savo metiniame pranešime teigė, kad "tvirtos laikysenos reikia ir jau prasidėjusiam perversmui vaistų rinkoje. Ji dešimtmečius balansuoja tarp farmacininkų godumo ir vaistų ne įperkančio žmogaus"2.Reikšminiai žodžiai: Farmacinė veikla; Konstitucija; Konstitucinis teismas; Konstitucinė jurisprudencija; Teisinis reguliavimas; Constitution; Constitutional Court; Constitutional jurisprudence; Legal regulation; Pharmaceutical activities.

ISBN:
9786090703991
Subject:
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/88827
Updated:
2021-02-02 19:07:04
Metrics:
Views: 36
Export: