Valsčiaus gyvenamųjų vietų vardai

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Valsčiaus gyvenamųjų vietų vardai
In the Book:
Linkuva / sudarytojas, ats. redaktorius Vytautas Didžpetris. Kaunas : Žiemgalos leidykla, 2018. P. 381-386
Contents:
I. Apeliatyviniai gyvenamųjų vietų vardai — II. Vietovardiniai gyvenamųjų vietų vardai — III. Asmenvardiniai gyvenamųjų vietų vardai — IV. Neaiškūs gyvenamųjų vietų vardai — V. Išvados.
Keywords:
LT
Linkuva; Lietuva (Lithuania); Asmenvardžiai. Antroponimai / Personal names. Anthroponyms; Tarmės. Dialektai. Dialektologija / Dialects. Dialectology; Vietovardžiai. Toponimai / Toponyms; Žodžių kilmė. Etimologija / Word origin. Etymology; Tikriniai vardai. Onomastika / Onomastics. Proper names.
Summary / Abstract:

LTLinkuvos valsčiuje tarpukario Lietuvoje buvo fiksuojamas 101 gyvenamosios vietos vardas1. Tai kaimų, viensėdžių ir dvarų bei palivarkų vardai. Palyginus tuo metu fiksuotus gyvenamųjų vietų vardus su fiksuotais 1923 m.2, matoma, kad padėtis mažai tepasikeitus: 1923 m. - 111 vietų vardų, iš kurių 21 buvo dvarviečių, 8 palivarkų vardai, o tarpukariu - 13 dvarviečių ir 1 palivarko vardas. Kiti - kaimų ir viensėdžių vardai. Straipsnyje bus aptariami šio valsčiaus vietų vardai ir kilmės, ir darybos aspektais. Kilmės požiūriu visus Linkuvos vlis. gyvenamųjų vietų vardus galima suskirstyti į 1) apeliatyvinius, t. y. kilusius iš bendrinių žodžių (įvairių geografinių, fiziografinių, geobotaninių ir pan. vietų pavadinimų), 2) vietovardinius, arba kilusius iš a) vandenvardžių (upėvardžių) ir b) kitų gyvenamųjų vietų vardų, ir 3) asmenvardinius, t. y. kilusius iš pavardžių, vardų ir net apeliatyvinių asmenų pavadinimų. [Iš straipsnio, p. 381]Reikšminiai žodžiai: Asmenvardžiai; Daryba; Etimologjia; Kilmė; Linkuva; Vietovardžiai; Vietų vardai; Derivation; Etymology; Linkuva; Origin; Personal names; Place names.

ISBN:
9789986902744
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/88103
Updated:
2020-12-17 20:26:10
Metrics:
Views: 16
Export: