Nevalstybiniai teatrai

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Nevalstybiniai teatrai
Alternative Title:
Independent theatre companies
Editors:
  • Aleksaitė, Irena, sudarymas [com]
  • Judelevičius, Dovydas, sudarymas [com]
  • Kaulakytė, Egidija, sudarymas [com]
Contents:
Tautos teatras ir "Vilkolakis" — Karių teatras — Šaulių sąjungos teatras — Liaudies teatras — "Mūsų teatras" — Eksperimentinis dramos teatras-studija — "Stedra" — Jaunųjų teatras — Universiteto vaidybos studija — Vilniaus lietuvių teatras — Darbo rūmų teatras — Vilniaus teatras — "Vytis" — "Žvaigždikis" — Estradinės trupės: "Linksmieji broliai"; "Dzimdzi drimdzi" — Vaikų teatro draugija — Rusų kultūros draugijos teatras — Marionečių teatras — Vilniaus trupė (Vilner trupe) — Žydų liaudies teatras — Vilniaus žydų lėlių teatras "Maidim" (1933-1941) — Naujasis žydų teatras — Hebrajų vaidybos studija Kaune (1926-1933) — Rašei Berger ir jos teatras (1936-1940).
Keywords:
LT
Kaunas. Kauno kraštas (Kaunas region); Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Teatras. Scenografija / Theater. Scenography; Žydai / Jews.
Summary / Abstract:

LTKaune 1920 metais įkūrus pirmąjį lietuvių profesionalųjį teatrą Lietuvių meno kūrėjų draugijos Dramos vaidyklą, kuri 1922 metais buvo suvalstybinta (tapo Valstybės teatru, iš pradžių jungusiu dramos ir operos trupes, o nuo 1925 metų - ir baletą), greta veikė dar ir nemažas tinklas įvairių kitų - nevalstybinių teatrų. Šie nevalstybiniai teatrai buvo daug kuo skirtingi. Vieni, stiprūs kolektyvai, turėjo net savo kūrybinę programą, meninius siekius ir paliko ryškų pėdsaką mūsų teatro istorijoje. Iš šių trupių į profesionaliąją sceną atėjo būrys talentingų aktorių ir būsimų Valstybės teatro režisierių. Kiti kolektyvai dažniausiai liko mėgėjiški, ir egzistavo jie trumpai, nepasiekė akivaizdesnių meninių rezultatų. Tačiau ir šiose institucijose kurį laiką yra dirbę profesionalūs aktoriai bei režisieriai, todėl būtina priminti jų veiklą. Nevalstybinių teatrų ir įvairių studijų savo dėmesiu neaplenkė teatro istorikai ir režisieriai. Apie juos rašė savo knygose Vytautas Maknys, Antanas Vengris, Antanas Sutkus, Jurgis Blekaits, Irena Aleksaitė, Aleksandras Guobys. Šiame skyriuje pateikiama žinių apie valstybės nefinansuojamus, privačia iniciatyva įkurtus, taip pat įvairių sąjungų bei visuomeninių organizacijų įsteigtus teatrus, veikusius 1920-1940 metais nepriklausomoje Lietuvoje. Kalbama ir apie rusų, žydų nevalstybinius teatrus bei aktyvesnes mėgėjų studijas. Lenkų teatrai, gyvavę okupuotame Vilniuje, į šį skyrių neįtraukti, nes tai buvo profesionalūs valstybiniai kolektyvai. [Iš teksto, p. 267]Reikšminiai žodžiai: Lietuvių teatro istorija; Nevalstybiniai teatrai; History of Lithuanian theater; Non-state theaters.

ISBN:
9986638259
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/87390
Updated:
2022-01-07 13:18:20
Metrics:
Views: 39
Export: