Literatūrinė spauda

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Literatūrinė spauda
In the Book:
Lietuvių literatūros istorija: XX amžiaus pirmoji pusė. Kn. 1 / sudarytojas Rimantas Skeivys. Vilnius: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2010. P. 263-270
Keywords:
LT
Lietuva (Lithuania); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Spauda / Press.
Summary / Abstract:

LTIdėja, kad lietuvių rašytojams itin svarbu turėti savo žurnalą, skirtą būtent literatūros reikmėms ir jos tobulinimui, kilo XX a. pirmajame penkmetyje. Prozos vaizdelių, įvairių autorių poezijos lietuvių periodiniuose leidiniuose spausdinta ir ligi tol: „Aušroje", „Varpe", literatūriniais kūriniais skaitytojo dėmesį taikėsi patraukti „Ūkininko patarėjas" ir kt. „Tėvynės sargas" (1896-1904) dažnai gaudavo specifinio turinio straipsnių, tarp jų ir literatūros kūrinių. Nesant galimybės jų visų paskelbti, redakcija 1900 m. Tilžėje ėmė leisti žurnalą „Žinyčia", redaguojamą Vaižganto. Faktiškai tai buvo jau specifinis, į mokslo, literatūros ir kultūros reikalus orientuotas žurnalas, leistas iki 1902 m. Iš viso jo išėjo penki 100-156 puslapių numeriai. Dažname numeryje spausdinta A. Jakšto, M. Dagilėlio, J. Margalio eilėraščių, Šatrijos Raganos prozos vaizdelių, literatūros kritikos straipsnių. 1903 m. „Žinyčia" buvo sujungta su A. Miliuko JAV leidžiama „Dirva" ir vėliau ėjo kaip „Dirva-Žinynas" (Lietuvoje) ir „Dirva" (Amerikoje). Žurnalų „Varpas" ir „Ūkininkas" redakcijos 1901-1903 m. Tilžėje leido mėnesinį žurnalą „Naujienos" (red. J. Bagdonas), kuriame spausdinti straipsniai gyvenimo ir politikos, mokslo populiarinimo temomis, literatūriniai kūriniai. Jame bendradarbiavo P. Avižonis, J. Biliūnas, K. Jasiukaitis, J. Krikščiūnas-Jovaras, Lazdynų Pelėda, P. Višinskis, Žemaitė. Taigi fragmentiškai literatūrinės temos šmėkščiojo dažname XX a. pradžios lietuvių leidinyje. Tačiau atskiro, vien literatūrai skirto žurnalo planus lietuvių rašytojai vis dar svarstė ir aptarinėjo. [P. 263]Reikšminiai žodžiai: Laikraščiai; Žurnalai; Almanachai; Antologijos; Newspapers; Journals; Almanacs; Anthologies.

ISBN:
9786091250453
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/86765
Updated:
2022-01-07 19:52:00
Metrics:
Views: 11
Export: