Romano raida

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Romano raida
In the Book:
Lietuvių literatūros istorija: XX amžiaus pirmoji pusė. Kn. 1 / sudarytojas Rimantas Skeivys. Vilnius: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2010. P. 70-103
Contents:
Pirmasis lietuvių romanas — Realistinio socialinio romano pradžia— Modernizmo slinktys: individualistinis lietuvių romanas — Tarp sinkretinio ir individualiojo subjektyvumo.
Keywords:
LT
19 amžius; Proza / Prose.
Summary / Abstract:

LTXX a. pradžios lietuvių romanas tarsi sujungė kelias epochas - XIX a. dvasią ir XX a. naujojo romano siekius, modernųjį kriticizmą. Visoje XX a. pradžios literatūroje tęsėsi senąja dvasia dramatizuojama, idealizuojama tautos istorija, jos patirtis. Literatūra siekė identifikuoti tautą, siekė romantinio pojūčio, visuomeninėje kultūroje ir sąmonėje buvo gyvas idealizmas bei praeities dvasia. Romantizmas buvo labai ryškus to laiko lietuvių realizme: tai rodo ir kai kurie turinio bei formos dalykai, ir pati romano dvasia, kurią atspindi polinkis tiesiogiai reikšti meilę tautai. Romantiškesni siužetai dominuoja visame XX a. lietuvių romane, natūraliai vykstant literatūrinei transformacijai. Lietuvių romanuose ryškėjantys moraliniai konfliktai - ne tiek žmogus prieš prigimtį, kaip būdinga Vakarų Europos prozai, kiek dramatiškas žmogaus ryšys su tauta, su savo visuomene, tautos praeitimi, dabartimi, ateitimi. [P. 70.]Reikšminiai žodžiai: Romanas; Novel.

ISBN:
9786091250453
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/86758
Updated:
2022-01-07 19:15:26
Metrics:
Views: 19
Export: