1900-1945 m. poezija

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
1900-1945 m. poezija
Editors:
Skeivys, Rimantas, sudarymas [com]
In the Book:
Lietuvių literatūros istorija: XX amžiaus pirmoji pusė. Kn. 1 / sudarytojas Rimantas Skeivys. Vilnius: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2010. P. 13-23
Contents:
Seno ir naujo įtampa — Poezijos tikslas – poezija — Maironinė ir pomaironinė poezija — Daila dėl dailos — Poetinė kalba — Profesionalumo problema — Struktūriniai tipai — Dainiškoji poezija — Simbolistinė poezija — Oratorinė poezija — Neoromantinė poezija.
Keywords:
LT
Poezija / Poetry.
Summary / Abstract:

LTĮ XX amžių lietuvių poezija įžengė jau įgijusi pasitikėjimą, įtvirtindama Maironio klasikinės silabotonikos pamokas ir sykiu smalsiai besidairydama j modemėjančią (bei vis akivaizdžiau nuo modernizmo pavargstančią) Europą. Amžiaus pradžioje įvyksta esminis estetinis sąmonės posūkis - į kūrybą imama žiūrėti ne kaip į įpareigojančią socialinę kultūrinę užduotį, bet kaip į sąmoningą individualų aktą, iškeliant ne reglamentuojantį, o išlaisvinantį šio akto pobūdį. Nelengvai, tačiau nebeatšaukiamai į antrąjį planą traukiasi taikomoji literatūros (ir poezijos) samprata, užleisdama vietą kaskart stiprėjančiai estetinei savimonei ir meno autonomiškumo idėjai. Šalia visuomeniškai įsipareigojusio tautinio idealisto formuojasi individualisto laikysena, atvira idėjiniams iššūkiams bei formos eksperimentams. Tolydžio stiprėja tradicijos ir novacijos suvokimas, gilėja jų takoskyra, seno ir naujo įtampoje kristalizuojasi naujos literatūrinės srovės, pakraipos, sąjūdžiai ir grupuotės. Visa tai buvo palanki dirva ir kolektyvinei akcijai, ir individualaus stilistinio braižo įvairovei bei plėtotei. [p. 13]Reikšminiai žodžiai: Poezija; Poetry.

ISBN:
9786091250453
Related Publications:
Henrikas Radauskas: o losie poety z Ruropy Środkowo-Wschodniej / Marcin Niemojewski. Studia interkulturowe Europy Środkowo-Wschodniej 2023, 16, p. 193-207.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/86755
Updated:
2022-01-07 19:14:20
Metrics:
Views: 21
Export: