Ryšiai su išeivijos literatūra sovietmečiu

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Ryšiai su išeivijos literatūra sovietmečiu
In the Book:
Contents:
I. Atskyrimas (nuo 1944-ųjų iki Stalino mirties 1953) — II. Dalinė reabilitacija (po Stalino mirties iki Atlydžio pabaigos ir stagnacijos Įsigalėjimo). 1) Senosios emigracijos knygos ; 2) Klasikų grįžimas ; 3) Išeivių kūrybos leidyba Lietuvoje ; 4) Kūrybos vertinimai ir reakcijos į publikacijas ; 5) Kontaktai — III. Stagnacijos apribojimai ir proveržiai (1972-1985) — IV. Integracija perestroikos ir Atgimimo metais (1985-1990).
Keywords:
LT
20 amžius; 19 amžius; Vokietija (Germany); Lietuva (Lithuania); Išeivijos literatūra / Exodus literature; Leidyba / Publishing; Lietuvių literatūra / Lithuanian literature; Migracija / Migration; Pabėgėliai / Refugees; Literatūros istorija / Literary history.
Summary / Abstract:

LTIšeivijos, egzilės ar egzodo literatūra kuriama svetimoje žemėje, į kurią pasitraukiama priverstinai, dažniausiai dėl роlitinių motyvų, grėsmės laisvei ar gyvybei (galimi ir ekonominiai motyvai, bet tada dažniau vartojami emigracijos ar ekspatriacijos terminai). Egzodo (lot. exodus - išėjimas) terminai mus pasiekia iš Senojo Testamento (Išėjimo knygoje pasakojama apie izraelitų bėgimą iš Egipto ir kelionę į pažadėtąją žemę); o pirmaisiais poetais egzilais (iš lot. exilium - tremtis) laikomi antikiniai autoriai Hiponaktas ir Ovidijus. Archetipiniu klajūnunu, negalinčiu grįžti į numylėtą gimtinę, įprasta laikyti graikų mitinį herojų Odisėją. Pirmieji emigrantai, kaip grupė, iš Lietuvos išvyko dar XIX a.antroje pusėje. Antroji ir didžiausia emigracija buvo masinis gyventojų traukimasis į Vakarus 1944 m. vasarą bėgant nuo Sovietų armijos, vejančios 1941 m. Lietuvą okupavusią Vokietijos kariuomenę. Pabėgėlių srautą papildė lietuviai, nacių okupacijos metais prievarta išvežti į Vokietiją dirbti ar buvę Vakaruose dar prieš Antrąjį pasaulinį karą. Karo pabaigoje Vakaruose atsidūrė apie 200 000 žmonių: didžioji dalis pateko į karo pabėgėlių (perkeltųjų asmenų - angl. Displaced Persons, DP) stovyklas Vokietijoje, kai kurie grįžo ar buvo grąžinti į Lietuvą, kai kurie jų keliavo tiesiog į sovietinį lagerį. 1940-1945 m. išeivijoje atsidūrė net 236 tuo metu literatais vadinti ar vėliau jais tapą asmenys. [...]. [Iš straipsnio, p. 492-493]Reikšminiai žodžiai: Sovietmetis; Emigracija; Išeivija; Literatūra; Išeivijos literatūra; Rašytojai; Kūryba; Knygos; Leidyba; Ideologija; Vertinimai; Kritika; Soviet period; Emigration; Lithuanian literature; Emigrant literature; Writers; Creation; Books; Publishing; Ideology; Evaluations; Criticism.

ISBN:
9786094252464
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/86739
Updated:
2023-03-31 18:24:34
Metrics:
Views: 35    Downloads: 8
Export: