Praeities refleksijos literatūroje

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Praeities refleksijos literatūroje
In the Book:
Contents:
Įvadinės pastabos: grožinė literatūra ir istorinė kultūra sovietmečiu — Svarbiausios taisyklės, lėmusios, kaip (ne)buvo galima kalbėti apie praeitį sovietmečiu — Valstybės genezės ir karaliaus Mindaugo sugrįžimas į istorinę kultūrą — Dviejų žmonių meilės istorija kaip tragiško valstybės likimo alegorija — Sukilėliai pavojingame ilgajame amžiuje — Prūsija kaip perkėlimo ir nostalgijos objektas — Epinio užmojo trilogija kaip istoriosofinių klausimų svarstymo erdvė — Išvados.
Keywords:
LT
20 amžius; Kolektyvinė atmintis / Collective memory; Kultūrinis identitetas / Cultural identitity; Lietuvių literatūra / Lithuanian literature.
Summary / Abstract:

LTLietuvos istorikų galimybės tyrinėti valstybės ir tautos praeitį sovietiniais metais buvo stipriai suvaržytos. Įvairios Komunistų partijos elito kuriamos taisyklės lėmė to laiko lietuvių istoriografijos kiekybinius bei kokybinius ypatumus491 ir kartu apsunkino istorikų galimybes imtis svarstyti ne ideologijos, bet atminties požiūriu svarbias temas. Sovietmečio lietuvių istoriografija, laviruodama tarp marksistinės-lenininės ideologijos rifų bei "prevencinio pozityvizmo"492 seklumų, vengė ir to, ką vokiečių kultūros istorikas bei istorijos teoretikas Jörnas Rüsenas yra pavadinąs "istoriniu mąstymu", padedančiu individui ir kolektyvui reflektuoti savosios egzistencijos prasmingumą istorijos kaitoje. Aukščiau aptartos aplinkybės kai kuriuos rašytojus paskatino imtis istorinių siužetų aktualinimo, rekonstrukcijos, apmąstymo bei atpasakojimo. Svarbų darbą, bent iš dalies kompensuojant sovietmečio lietuvių istoriografijos negalias ir formuojant to meto visuomenės istorinę kultūrą, pavyko nuveikti ne tik rašytojams, bet ir dailininkams, muzikams, teatro bei kino režisieriams493. Šiame straipsnyje, pasitelkus penkių rašytojų kūrinius494, bus kalbama apie rašytojų pastangas prisidėti prie Lietuvos visuomenės istorinės kultūros kūrimo ir kolektyvinės tapatybės išlaikymo. [...]. [Iš straipsnio, p. 330-331]Reikšminiai žodžiai: Sovietmetis; Literatūra; Sovietmečio literatūra; Grožinė literatūra; Istorinė kultūra; Istorinė atmintis; Alegorijos; Sovietinė ideologija; Tapatybė; Istoriosofija; Soviet period; Lithuanian literature; Soviet literature; Fiction; Historical culture; Historical memory; Allegories; Soviet ideology; Identity; Historiosophy.

ISBN:
9786094252464
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/86703
Updated:
2022-01-14 15:42:08
Metrics:
Views: 24
Export: