Ateizmo propaganda literatūroje

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Ateizmo propaganda literatūroje
In the Book:
Contents:
Ateizmas Lietuvoje — Ateistinės pakraipos literatūra sovietmečiu — Chruščiovo atlydžio antireliginis laikotarpis — Leonido Brežnevo ir vėlesnieji laikai.
Keywords:
LT
20 amžius; Vokietija (Germany); Lietuva (Lithuania); Lietuvių literatūra / Lithuanian literature; Politinė ideologija / Political ideology; Religija / Religion.
Summary / Abstract:

LT[...] Sovietmečiu Lietuvoje ateizmo veikla plėtojosi pagal modelius, kurie buvo išbandyti TSRS, nors su nemažais skirtumais 355. Katalikų bažnyčia ir kitos konfesijos Lietuvoje po karo dar turėjo pereiti "tramdymo" laikotarpį, kurį stačiatikiai išgyveno 3-iuoju ir 4-uoju dešimtmečiais 356. Nuo pat pirmosios okupacijos (1940-1941) buvo siekiama represijomis - kunigų kalinimu 357 ir žudymu, bažnyčių uždarinėjimu, religinės spaudos sunaikinimu - ir kitomis priemonėmis (verbavimu, skaldymu, šmeižimu) suduoti mirtiną smūgį Lietuvos katalikų bažnyčiai. Karo su Vokietija metais Katalikų bažnyčios santykiai su nacių okupacine valdžia Lietuvoje nebuvo sklandus, išskyrus bendrą priešiškumą komunizmui - vėliau šis vienintelis sąlyčio taškas sovietinių propagandistų naudotas kaip svarbiausias bažnyčios "demaskavimo" ginklas ir priešiškumo liaudžiai įrodymas. Pokariu tikslai ir metodai išliko tie patys, kaip ir pirmosios sovietų okupacijos metais, tačiau dažnai būdavo nukreipiami į slaptą ardomąjį darbą iš vidaus, o ne institucinių religinio gyvenimo formų naikinimą (LKP vadai tai ne visada rėmė ir susilaukdavo centro priekaištų). [...]. [Iš straipsnio, p. 242]Reikšminiai žodžiai: Sovietmetis; Literatūra; Sovietmečio literatūra; Ateizmas; Ateistinė literatūra; Ateizmo propaganda; Antireliginė politika; Ideologija; Soviet period; Lithuanian literature; Soviet literature; Atheistic literature; Atheism propaganda; Anti-religious policy; Ideology.

ISBN:
9786094252464
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/86688
Updated:
2022-02-15 17:24:50
Metrics:
Views: 44    Downloads: 17
Export: