Cenzūra

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Cenzūra
In the Book:
Contents:
Savicenzūra (vidinė cenzūra) — Direktyvinis cenzūros aspektas — Cenzūros institucijų tinklas — Kas buvo cenzūruojama? — Cenzūra sovietmečio pabaigoje.
Keywords:
LT
20 amžius; Lietuvių literatūra / Lithuanian literature; Politinė ideologija / Political ideology; Politinės teisės / Political rights; Literatūros istorija / Literary history.
Summary / Abstract:

LTCenzūra (lot. censura - cenzoriaus pareigos, censeo - vertinu) - valstybinės arba bažnytinės priemonės, taikomos kontroliuoti viešą nuomonių reiškimą žodžiu, raštu ir kitomis formomis. Nors oficialiai Sovietų Sąjungoje cenzūros nebuvo, o šalies konstitucija garantavo spaudos laisvą, tačiau realiai cenzūrą vykdė daugybė institucijų. Literatūros laisvė, kaip ir kitos laisvės, Sovietų Sąjungoje buvo griežtai ribojama ir kontroliuojama. Literatūros cenzūra sovietmečiu nereiškė tik vienos ar kelių institucijų atliekamos kontrolės. Ideologinį budrumą dėl įvairių priežasčių galėjo demonstruoti įvairaus lygmens kultūros darbuotojai - nuo partinių veikėjų iki redaktorių ar korektorių. Cenzūra buvo politinis reiškinys, kuriame dalyvavo visos su leidyba susijusios grandys, turėdamos savo tikslų, o žaidimo taisyklės nebūtinai buvo aiškiai apibrėžtos ir nekintančios. Cenzūros veikimas prasidėdavo jau rašančio autoriaus sąmonėje. [...]. [Iš straipsnio, p. 114]Reikšminiai žodžiai: Literatūra; Sovietmečio literatūra; Sovietmetis; Cenzūra; Cenzūros institucijos; Ideologija; Kontrolė; Glavlitas; Rašytojai; Lithuanian literature; Soviet literature; Soviet period; Censorship; Censorship institutions; Ideology; Control; Glavlit; Writers.

ISBN:
9786094252464
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/86621
Updated:
2022-01-16 19:22:31
Metrics:
Views: 48
Export: