Rusiškasis Vilnius Šlapelių knygyno veiklos pradžioje ir 1920-1922 m.

Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Rusiškasis Vilnius Šlapelių knygyno veiklos pradžioje ir 1920-1922 m
In the Book:
Vilniaus kultūrinis gyvenimas ir Šlapeliai / sudarytojos: Alma Lapinskienė, Jolanta Paškevičienė. Vilnius: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2019. P. 154-170
Keywords:
LT
19 amžius; 20 amžius; Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Rusų kalba / Russian language; Žydai / Jews.
Summary / Abstract:

LTŠio darbo tikslas - apibūdinti rusų tautinės grupės, tiksliau - rusakalbių Vilniaus gyventojų požiūrį į lietuvių ir kitų tautinių grupių kultūrines iniciatyvas, sugretinant skirtingus laikotarpius: XX a. pradžią iki Pirmojo pasaulio karo ir tarpukario pradžią. Pagrindinis tyrimo šaltinis - periodinė Vilniaus spauda rusų kalba, ne tik fiksavusi kultūrinio ir visuomeninio gyvenimo įvykius, bet ir, nepaisant cenzūros apribojimų, gana tiksliai atspindėjusi nuostatas bei nuotaikas. Viršutinės chronologinės ribos pasirinkimas motyvuojamas tuo, kad inkorporavus Vilniaus kraštą į Lenkijos valstybės sudėtį radikaliai pasikeitė situacija: išsisklaidė iliuzijos, išnyko kitos galimybės, rusų spauda vis labiau koncentravosi į kasdienius Lenkijos rūpesčius, Lenkijos užsienio ir vidaus politiką, taip pat - mažumas, vis mažiau dėmesio skyrė Vilniaus baltarusių, lietuvių, žydų gyvenimui. [Iš straipsnio, p. 154]Reikšminiai žodžiai: 19 amžius; 20 amžius; Vilnius; Tautinės grupės; Lithuanian XIX-XX c. history; Vilnius; Ethnic groups.

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/86580
Updated:
2022-01-11 15:12:30
Metrics:
Views: 15
Export: