Lietuvybės ir mokslo puoselėtojai Šlapeliai - jų darbai lietuvių mokslo draugijos veiklos kontekste (minint 110-ąsias LMD įkūrimo metines)

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Lietuvybės ir mokslo puoselėtojai Šlapeliai - jų darbai lietuvių mokslo draugijos veiklos kontekste (minint 110-ąsias LMD įkūrimo metines)
In the Book:
Vilniaus kultūrinis gyvenimas ir Šlapeliai / sudarytojos: Alma Lapinskienė, Jolanta Paškevičienė. Vilnius: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2019. P. 66-90
Keywords:
LT
19 amžius; 20 amžius; Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Draugijos. Organizacijos / Societies. Organisations; Leidyba / Publishing; Mokslas / Science.
Summary / Abstract:

LTLMD sujungė pačių įvairiausių profesijų, skirtingo išsilavinimo mokslui nusiteikusius žmones. Jurgį Šlapelį, kaip ir daugumą XIX-XX a. sandūros tautiečių, į priekį vedė būtent kultūros vertybės: kalba, tradicija, tautinės valstybės idėja ir, žinoma, mokslo siekis. Dar jaunystėje „Kūdikio" draugijai duotas pažadas įgijus išsilavinimą grįžti gyventi ir dirbti Lietuvai ir Lietuvoje buvo pilnai įgyvendintas. Šlapelis buvo aktyvus visuomenininkas, dalyvavęs daugelyje Vilniaus lietuvių organizacijų, dažnai užėmęs ir valdybos nario pareigas. LMD buvo viena pirmųjų inteligentus subūrusių organizacijų. Šlapelis daug nuveikė būdamas LMD valdybos nariu - vicepirmininku, knygininku, revizoriumi. Per 25-erius metus jis 18 kartų rinktas į valdybą (daugiau kartų - 22 - rinktas tik Jonas Basanavičius). Draugijoje buvo galima save realizuoti įvairiose srityse. LMD sukurta nemažai komisijų arba sekcijų, Šlapelį matome šiose: Redakcinėje, Kalbininkų (Filologų), Dainų ir etnografijos, Vadovėlių leidybos, Enciklopedijos rengimo, Žemėlapio leidybos. Įdomu tai, kad jis nedalyvavo medikų sekcijos veikloje. Marijos Piaseckaitės-Šlapelienės knygynas leido įvairius leidinius, atspaudus iš Lietuvių tautos. Šlapelių knygynas prekiavo ir.LMD vadovėliais, nes didžiąją jų dalį gaudavo komisiniam pardavimui. Knygynas buvo ir lietuvybės centras - čia ne kartą galėjai sutikti Basanavičių ar kitus to meto inteligentus. Knygynas siuntė leidinius ir į to meto Lietuvą. Kita ne mažiau svarbi Šlapelių veiklos dalis - parama LMD bibliotekai ir muziejui. Šlapeliai, turėdami savo knygyną ir gausią asmeninę biblioteką, galėjo tam tikslui skirti leidinių. XX a. pirmos pusės Lietuvos istorija ir Vilniaus miesto istorija neatsiejama nuo LMD ir aktyviausių jos narių, kokie neabejotinai buvo Marija ir Jurgis Šlapeliai. Galbūt, esant kitoms aplinkybėms, tokios asmenybės kaip Šlapeliai būtų tapę, pvz., mokslininku ir artiste, tačiau šiandien jie žinomi dėl neįkainojamo indėlio puoselėjant lietuvybę. [Iš straipsnio, p. 89-90]Reikšminiai žodžiai: 19 amžius; 20 amžius; Lietuvių mokslo draugija; Vilnius; Knygynai; Leidyba; Lithuanian XIX-XX c. history; Lithuanian Scientific Society; Vilnius; Book publishing.

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/86575
Updated:
2022-01-30 15:59:49
Metrics:
Views: 20
Export: