Didysis Lietuvos kėlėjas

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Didysis Lietuvos kėlėjas
In the Book:
Rinktiniai raštai / Petras Vileišis ; parengė Alma Lapinskienė. Vilnius: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2004. P. 11-20
Keywords:
LT
20 amžius; Jonas Basanavičius; Martynas Jankus; Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Politinės teisės / Political rights.
Summary / Abstract:

LTPetro Vileišio asmenybė, jo nuveikti darbai, jo vaidmuo žadinant tautą ne tik kelia pagarbą, bet ir stebina reikšmingumu bei mastais. Juozas Tumas-Vaižgantas yra pasakęs, jog „apie jį rašyti lygu apie visą lietuvių tautą kalbėti“, tokio gražaus būta žmogaus, tiek jo kovota, dirbta, pasiekta. Petras Vileišis buvo vienas atkakliausių kovotojų už lietuviškos spaudos laisvę, tapęs tos kovos simboliu. Jis dirbo didžiulį šviečiamąjį darbą - savo triūsu ir lėšomis parūpino tautiečiams universalų liaudies knygynėlį - apie 100 mokslo populiarinimo knygelių. Diegė tautinės verslininkystės pradmenis. Buvo lietuvių kultūrinės veiklos mecenatas, atgaivinęs Vilniuje lietuvybę, pavertęs Vilnių lietuvybės centru. Jis - ir pirmojo lietuviško dienraščio Vilniaus žinios sumanytojas, leidėjas bei redaktorius. Taigi teisus Kazys Puida, jog tik retkarčiais „nusišypso likimas tautai ir pasiunčia jai didelį vyrą pilietį, kurs pats vienas sugeba padaryti daug daugiau už ištisus tūkstančius“. [Iš teksto, p. 11]Reikšminiai žodžiai: Petras Vileišis; Jonas Basanavičius; Martynas Jankus; Lituanistinė veikla; Publicistika; Korespondencija; Petras Vileišis; Jonas Basanavičius; Martynas Jankus; Lithuanistic activity; Educational literature; Correspondence.

Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/86299
Updated:
2022-01-16 16:21:33
Metrics:
Views: 20
Export: