Komparatyvistinė Rytų ir Vakarų estetika

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Komparatyvistinė Rytų ir Vakarų estetika
Alternative Title:
Comparative Eastern and Western aesthetics
Editors:
Andrijauskas, Antanas, sudarymas [com]
Publication Data:
Vilnius : Kultūros, filosofijos ir meno institutas, 2006.
Pages:
567 p
Series:
Estetikos ir meno filosofijos tyrinėjimai; 3
Notes:
Bibliografija prie straipsnių ir asmenvardžių rodyklė.
Contents:
Pratarmė — Antanas Andrijauskas. Komparatyvistinė vizija: rytų estetika ir meno filosofija — Teorinės ir metodologinės komparatyvistinės estetikos, meno filosofijos ir menotyros problemos. Eliot Deutsch. Lyginamoji estetika ; Lai-Xiang Zhou. Klasikinių Rytų ir Vakarų estetikos teorijų palyginimas ; Hidemichi Tanaka. Stilius Japonijos mene: komparatyvistinė perspektyva ; Odeta Žukauskienė. Universali ir anoniminė viduramžių meno tradicija: Rytų ir Vakarų sąsajos ; Auksė Kapočiūtė. Viduramžių monstrų bei stebuklinių būtybių motyvų genezės paieška Rytuose ir Vakaruose — Rytų estetika, meno filosofija ir menotyra. Ken'ichi Sasaki. Pasaulis kaip paviršius / išorė ; Loreta Poškaitė. Žmogaus talento (cai) samprata tradicinėje kinų kultūroje ir komparatyvistinės jo studijų perspektyvos ; Wing-Cheuk Chan. Kinijos meno ir daoizmo filosofija: menas ir gamta ; François ]ullien. Poetinis simbolis "vėjas": tradicinio kinų lyrizmo esmės interpretacija ; Frank Kraushaar. Contexts, History and Interpretations of Traditional Chinese / Poetry ; Agnė Biliūnaitė. Kiniško sodo estetikos principai ; Justė Grizickaitė. Natūralumo ir dirbtinumo santykis Heiano laikotarpio japoniškuosiuose soduose —Rytų vaizduojamosios dailės ir literatūrinė estetika. Agnieška Juzefovič. Dao vaizdinių kalba kinų peizažinėje tapyboje ; Gabija Traškaitė. Moteriškoji tradicija Heiano epochos kaligrafijos estetikoje ; Dalia Švambarytė. "Kliedesiai ir gražbyliavimas" kinų ir japonų literatūroje ; Jurgita Polonskailė. Kelias į Matsuo Bashō Šiaurės takelius ; Indrė Baronina. Gyvenimo ir mirties dichtomija brandžioje Natsume Soseki kūryboje ; Agnė Steponavičiūtė. Pragaro vaizdinių estetika Akutagawos Ryūnosuke kūryboje — Iš estetikos ir meno filosofijos palikimo. Murasaki Shikibu. Sakmė apie princą Gendži. Iš japonų k. vertė Dalia Švambarytė ; Kakuzo Okakura. Meno suvokimas ; Kakuzo Okakura. Dao ir Dzen ; Makoto Ueda. Gyvenimas tarsi menas — Reziumė anglų kalba — Asmenvardžių rodyklė — Apie autorius — Turinys prancūzų kalba — Turinys anglų kalba — Turinys rusų kalba.
Keywords:
LT
Indija (India); Japonija (Japan); Kinija (China); Lietuva (Lithuania); Estetika / Aesthetics; Filosofija / Philosophy; Menas / Art.
Summary / Abstract:

LT[...] Knygą sudaro monografinis Antano Andrijausko darbas, trys pagrindiniai skyriai ir ne mažiau svarbi tradicine tapusi dalis "Iš estetikos ir meno filosofijos palikimo", kurioje pristatomi iškiliausi klasikiniais tapę tekstai. A. Andrijausko monografijoje aptariamos komparatyvistinės estetikos ir meno filosofijos teorinių principų ištakos, jų formavimasis į savarankiškas mokslinių tyrinėjimų sritis su joms būdingų tyrinėjimo strategijų ir metodų visuma. Toliau aptariama indų, kinų ir japonų estetikos, meno filosofijos tradicijos ir jų santykis su įvairiomis meno rūšimis bei formomis. Pirmame skyriuje Elioto Deutscho, Lai-Xiang Zhou, Hidemichi Tanakos, Odetos Žukauskienės, Auksės Kapočiūtės straipsniuose daugiausia dėmesio skiriama teorinėms ir metodologinėms komparatyvistinės estetikos ir meno filosofijos problemoms. Antrame skyriuje - Ken'ichi Sasaki, Loretos Poškaitės, Wing-Cheuk Chan, François Jullieno, Franko Kraushaaro, Agnės Biliūnaitės, Justės Grizickaitės straipsniuose - aptariamos Tolimųjų Rytų estetikos, meno filosofijos ir menotyros raidos peripetijos. Trečiame - Agnieškos Juzefovič, Gabijos Traškaitės, Dalios Švambarytės, Jurgitos Polonskaitės, Indrės Baroninos, Agnės Steponavičiūtės tekstuose - gvildenamos aktualios Tolimųjų Rytų estetikos meno filosofijos ir literatūros bei literatūrinės estetikos problemos. Tomas baigiamas jau klasikiniais tapusių Murasaki Shikibu, Kakuzo Okakuros, Makoto Uedos ir Shin'ichi Hisamatsu tekstais. [...]. [Iš Pratarmės]Reikšminiai žodžiai: Komparatyvistika; Rytai; Estetika; Indijos estetika; Kinijos estetika; Japonijos estetika; Menas; Menotyra; Meno teorija; Comparative studies; East; Aesthetics; Indian aesthetics; Chinese aesthetics; Japanese aesthetics; Art; Art history; Art theory.

ISBN:
9789986638841
Related Publications:
Estetikos enciklopedija / sudarytojas, rengėjas ir mokslinis redaktorius Juozas Mureika. Vilnius : Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras, 2010. 655 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/85742
Updated:
2021-03-27 15:16:43
Metrics:
Views: 47
Export: