Sexual Harassment and Violence Against Women in the Workplace in 1920s–1930s Lithuania

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Sexual Harassment and Violence Against Women in the Workplace in 1920s–1930s Lithuania
Alternative Title:
Netinkamas seksualinis elgesys ir smurtas prieš moteris darbo vietose Lietuvoje 1920–1930 m
In the Journal:
Istorija [History]. 2019, Nr. 115, p. 52-65
Keywords:
LT
20 amžius. 1918-1940; Kaunas. Kauno kraštas (Kaunas region); Lietuva (Lithuania); Nusikalstama veika / Offence; Teisės istorija / History of law.
Summary / Abstract:

LTŠiame straipsnyje keliami klausimai, kiek nepagarbus ir (arba) smurtinis elgesys buvo būdingas ir įprastas 1918–1940 m. Lietuvoje veikusiose pramonės įmonėse ir valstybės bei savivaldybės įstaigų kontorose. Su kokiu darbdavių ar vadovaujamojo personalo elgesiu darbuotojai taikstėsi, o kas buvo netoleruojama? Ką turėjo kęsti dirbantieji, bijodami pranešti apie netinkamą elgesį ir dėl to prarasti darbą? Kokios buvo darbininkių patirtys? Tyrėjų duomenimis, moterys darbo vietoje patiria tuos pačius stresą keliančius veiksnius kaip ir vyrai, tačiau joms gresia ir papildomi streso šaltiniai, nes moterys atsiduria tradiciškai vyrų dominuojamoje aplinkoje ir patriarchalinėje organizacijoje, todėl darbo vietoje gali susidurti su seksualiniu priekabiavimu arba prievarta. Straipsnyje žvelgiama į XX a. 4 dešimtmečio Lietuvoje pasitaikiusį smurtą prieš moteris darbo vietoje. Kritinė pirminių šaltinių analizė ir literatūros šia tema apžvalga leido pristatyti pagrindines smurto prieš moteris formas, paplitusias darbo vietose, ir parodyti, kokią neigiamą įtaką šie veiksmai darė tiek darbo vietos aplinkai, tiek asmeniniam moterų gyvenimui bei iš esmės visai to meto visuomenei. Išsami vieno seksualinio priekabiavimo atvejo Kauno fabrike studija įgalino išsamiau susipažinti su smurtą ir priekabiavimą darbo vietoje patyrusių moterų išgyvenimais ir leido pateikti pavyzdį, kaip su tokiais atvejais buvo tvarkomasi tiriamojo laikotarpio Lietuvoje.Nustatyti, ar seksualinis priekabiavimas Lietuvos miestuose veikusiose įmonėse ir įstaigose buvo dažnas reiškinys, deja, neįmanoma, nes apie tokius incidentus būdavo pranešama retai, bet net pranešus ne visada priekabiavimą patyręs asmuo būdavo apsaugotas, o priekabiautojui – paskirta atitinkama nuobauda. Vis dėlto galime užtikrintai teigti, kad tiriamuoju laikotarpiu darbininkės tikrai susidūrė su seksualiniu priekabiavimu darbo vietoje.Atliktas tyrimas parodė, kad tiriamuoju laikotarpiu darbuotojai ir darbuotojos savo darbo vietose reguliariai patirdavo smurtą, be to, dėl pažeidžiamesnės socialinės ir ekonominės situacijos dažniau su juo susidurdavo moterys. Nors smurtinis elgesys ir seksualinis priekabiavimas darbo vietose buvo laikytas problema, nebuvo patikimų būdų spręsti šias problemas. Prastas vadovavimas ir geros emocinės bei psichologinės darbo aplinkos neužtikrinimas veikė dirbančiųjų visuomenę ir didino nepasitenkinimą socialine ir politine sistema, taip pat vedė prie savižudybių ar socialinių neramumų. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Darbas; Darbas, tarpukario Lietuva; Moterų istorija; Smurtas; Smurtas lyties pagrindu; Tarpukario Lietuva; Gender-based violence; Interwar Lithuania; Labour movement; Labour mowment; Sexual harassment; Violence; Work.

ENThis article discusses violence against women at work in 1930s Lithuania. Critical analysis and interpretation of primary historical sources (archival documents and workers’ press) illustrate the main forms of violence experienced by women in the workplace, i.e. bullying and sexual harrassment, and show the impact of a negative workplace environment on women’s lives and society in general. A short case study of one factory in Kaunas, which was the temporary capital of Lithuania at that time, will help to gain a deeper knowledge of sexual harassment and other violent acts at work, and will also show how these issues were dealt with in interwar Lithuania. [From the publication]

DOI:
10.15823/istorija.2019.115.3
ISSN:
1392-0456; 2029-7181
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/85180
Updated:
2020-12-17 20:21:51
Metrics:
Views: 31    Downloads: 8
Export: