Towards an alternative postmodernity: the local versus the barbarianism of market capitalism

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Towards an alternative postmodernity: the local versus the barbarianism of market capitalism
Alternative Title:
Alternatyvios post-modernybės link: lokalumas versus rinkos kapitalizmo barbarizmas
In the Journal:
Athena. 2006, Nr. 3, p. 52-67
Keywords:
LT
Alasdair MacIntyre; Jurgenas Habermasas (Jürgen Habermas); Filosofija / Philosophy; Rinka. Rinkodara / Market. Marketing.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje siekiama suformuluoti alternatyvią postmodernybės sampratą, pasitelkiant Alasdairo MacIntyre‘o konkuruojančių tradicijų teoriją. Straipsnyje keliami šie pagrindiniai klausimai: koks yra rinkos ekonomikos santykis su modernybe, kokiu teoriniu ir moraliniu pagrindu galima kritikuoti modernią rinkos kapitalizmo tvarką ir ar galima Lietuvos sociokultūrinę realybę suprasti alternatyvios postmodernybės sampratos dėka? Straipsnyje taip pat yra pristatoma bei kritikuojama Jürgeno Habermaso filosofinė modernybės samprata, ypač jo teiginys, jog modernybė turi būti suprantama kaip neužbaigtas projektas. Atmetus Habermaso modernybės, viena vertus, ir Lyotard‘o postmodernaus žinojimo, kita vertus, sampratas, siūloma į pliuralistines visuomenes žiūrėti kaip į skirtingų filosofinių ir moralinių tradicijų susidūrimo erdvę. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Alasdair MacIntyre; Jurgen Habermas; Konkuruojančios tradicijos; Liberalizmas; Lokalumas; Modernybė; Postmodernybė; Rinkos kapitalizmas; Sociokultūrinės transformacijos; Vidurio ir Rytų Europa; Alasdair MacIntyre; Central and Eastern Europe; Competing traditions; Jurgen Habermas; Liberalism; Locality; Market capitalism; Modernity; Post-modernity; Postmodernity; Socio-cultural transformations.

ISSN:
1822-5047; 2538-7294
Related Publications:
Anti-Capitalist politics and labour for the twenty-first century: history and future challenges / Andrius Bielskis. Virtue and economy: essays on morality and markets / edited by Andrius Bielskis and Kelvin Knight. Farnham, Surrey: Ashgate, 2015. P. 229-248.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/84360
Updated:
2020-10-21 22:06:10
Metrics:
Views: 14
Export: