Die Beziehungen zwischen Polen und Litauen im historischen Wandel : rechtliche und politische Aspekte in Mittelalter und Früher Neuzeit

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Vokiečių kalba / German
Title:
Die Beziehungen zwischen Polen und Litauen im historischen Wandel: rechtliche und politische Aspekte in Mittelalter und Früher Neuzeit
In the Book:
Keywords:
LT
14 amžius; 15 amžius; 16 amžius; 17 amžius; 18 amžius; Baltarusija (Belarus); Lenkija (Poland); Lietuva (Lithuania); Ukraina (Ukraine); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija).
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje nagrinėjami Lenkijos ir Lietuvos santykių teisiniai ir politiniai aspektai viduramžiais ir ankstyvaisiais Naujaisiais laikais. Tų santykių statusas buvo ypatingas, jam apibūdinti įprastos XIX –XXI a. teisės mokslų bendrosios kategorijos ir juridinės formulės tinka tik dalinai ir su išlygomis, o politikos mokslų ir politinės istorijos požiūriais taip pat kyla nemažai problemų įprasminant Lietuvos ir Lenkijos santykių konsteliacijas nuo XIV a. iki XVIII a. pabaigos. Lietuva išliko unijoje su Lenkija daugiau kaip keturis šimtus metų, t. y. nuo 1385 m. Krėvos unijos akto iki Lenkijos–Lietuvos valstybės padalijimų, kurių paskutinis įvyko 1795 m. Poblemiška pasirinktais aspektais tirti abiejų unijos dalių santykius ir juos tiksliau apibrėžti dar dėl to, kadangi amžių eigoje keitėsi ir pačių sąvokų „Lenkija“, „Lietuva“ prasmės. Straipsnyje tiems reliatyviai stabiliems santykiams apibūdinti vartojamas „asimetrijos“ terminas, pripažįstant Lietuvą silpnesniąja puse, tačiau laikant, kad ji daugiau ar mažiau išsaugojo valstybinį savarankiškumą būdama unijoje su Lenkija. Svarstant šią problematiką ir argumentuojant atskleidžiami abiejų pusių unijinių santykių esminiai punktai. Pasitelkiama ne tik lenkų, lietuvių, baltarusių, vokiečių istoriografija, bet įsileidžiama ir į gilesnius teorinius svarstymus operuojant teisės mokslų klasikiniais darbais (Georgo Jellineko mokymu apie valstybių junginius) bei šiuolaikiniais teisės doktrinų istorijos tyrinėtojais. Straipsnyje daugiausiai dėmesio skiriama santykių nagrinėjimui ir apibūdinimui žvelgiant iš Lietuvos statuso perspektyvos.Reikšminiai žodžiai: Abiejų Tautų Respublika (ATR; Rzeczpospolita Obojga Narodów; Žečpospolita; Sandrauga; Polish-Lithuanian Commonwealth); Abiejų Tautų Respublika (ATR; Rzeczpospolita Obojga Narodów; Žečpospolita; Sandrauga; Polish-Lithuanian Commonwealth); Istoriniai pokyčiai; Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); Lenkija (Lenkijos karalystė. Kingdom of Poland. Poland); Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); Lietuvos ir Lenkijos santykiai; Naujieji amžiai; Politiniai aspektai; Teisiniai aspektai; Unija; Viduramžiai; Historical changes; Legal aspects; Lithuania; Middle Ages; New Ages; Polish-Lithuanian relations; Polish–Lithuanian Commonwealth; Political aspects; Union.

ISBN:
9783486578393
Related Publications:
From the Union of Lublin to the mutual guarantee of the two nations / Jerzy Malec. Miscellanea Historico-Iuridica 2023, t. 22, z. 1, p. 455-484.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/84108
Updated:
2022-01-09 21:17:03
Metrics:
Views: 12
Export: