Pasakojimai apie Vilnių ir vilniečius. 1

Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Pasakojimai apie Vilnių ir vilniečius. 1
Editors:
Medišauskienė, Zita, pratarmė, sudarymas [aui, com]
Publication Data:
Vilnius : Lietuvos istorijos institutas, 2018.
Pages:
207 p
Notes:
Bibliografija prie skyrių.
Contents:
Sarcevičienė, Jolita. Apie Vilniaus miestiečių gyvenamąją erdvę XVIII a. — Burba, Domininkas. XVIII a. Vilniaus gyvenimo paraštės: smurtas prieš moteris, burtininkavimas ir raganų teismai. — Petronis, Vytautas. Vilniaus metų laikai: miesto kasdienybė 1868-1869 metais. — Voronič, Tatjana. Įvykiai Vilniuje XIX-XX amžių sandūroje: oficialioji kronika. — Mališauskienė, Zita. Miestas "atranda" vaikus.
Keywords:
LT
19 amžius; Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Papročiai. Apeigos / Customs. Rites; Socialinė istorija / Social history.
Summary / Abstract:

LTStraipsnių ir publikacijų rinkinys itin vaizdžiai perteikia Vilniaus ir vilniečių gyvenimą, kunkuliavusį XVIII-XX a. pradžioje. Pasakojimas perkelia skaitytoją į aštuonioliktą šimtmetį, į privačią miestiečių erdvę - gyvenamuosius namus, kurių duris pravėrus ryškėja patalpų planavimas ir funkcijos, apstatymas, miestiečių apranga ar turėti prabangos daiktai - akies krašteliu galima žvilgtelėti į miesto gyventojų buitį. Anų laikų vilniečių kasdienybę puikiai iliustruoja tekstas apie smurtą prieš moteris ir moteris smurtininkes, apie gajas burtų ir raganavimo tradicijas. Remiantis gausiais Vilniaus žurnalistų feljetonais, išspausdintais XIX a. antros pusės laikraščiuose, pristatomos vilniečių pramogos mieste ir užmiestyje, dažni vieši renginiai, margas nuolat šurmuliuojančios gatvės paveikslas, nenuilstanti prekyba ir mugės, miestiečių "fizionomijos" ir apdarai, kolektyvinio masinio kraustymosi tradicijos ir daugybė kitų unikalių miesto kasdienybės detalių. Be to, aprašomos XIX a. pabaigos-XX a. pradžios nelaimės ir nusikaltimai, kartinę vilniečių gyvenimą, kartu parodoma augančio ir modernėjančio miesto tamsioji pusė. Prisimenamos miesto bendruomenės pastangos gerinti mažųjų vilniečių gyvenimo ir laisvalaikio sąlygas, organizuoti pirmąsias vaikų vasaros stovyklas, spręsti vaikų nusikalstamumo problemas dvidešimto šimtmečio pradžioje. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Vilnius; Vilniečiai; Miestiečiai; Papročiai ir buitis; Socialinė gyvensena; Vilnius; Vilnius residents; Townspeople; Customs and everyday life; Social life.

ISBN:
9786098183368 (Bendras); 9786098183375
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/82097
Updated:
2022-01-31 08:52:07
Metrics:
Views: 101
Export: