Исторические воспоминания литовцев о евреях в окрестностях Биржая (1920-1940 г.г.): современный взгляд

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Rusų kalba / Russian
Title:
Исторические воспоминания литовцев о евреях в окрестностях Биржая (1920-1940 г.г.): современный взгляд
Alternative Title:
Memories of Lithuanian informants about the Jews in Biržai surrounding area’s (1920-th–1940-th): modern view
In the Book:
Евреи на карте Литвы: Биржай. Проблемы сохранения еврейского наследия и исторической памяти / отв. ред. И. Копченова. Москва: Центр научных работников и преподавателей иудаики в вузах "Сэфер", 2015. P. 111-126
Keywords:
LT
20 amžius; Biržai; Vabalninkas; Lietuva (Lithuania); Atsiminimai. Biografijos / Memories. Biographies; Nusikaltimai žmogiškumui / Crime against humanity; Rusų kalba / Russian language; Žydai / Jews.
Summary / Abstract:

LTMedžiaga straipsniui buvo surinkta 2013 m. "Sefer" centro organizuotoje ekspedicijoje į Biržų rajoną. Kalbinti senyvo amžiaus gyventojai, prašant jų prisiminti apie sugyvenimą su žydais tarpukario laikotarpiu, t. y. maždaug nuo 1920-ųjų iki 1940-ųjų metų pradžios. Dauguma respondentų 1920-ųjų – 1930-ųjų gimimo, vyriausias – gimęs 1914 m. Pateikiama nemažai užrašytų lietuvių kalba kalbintų žmonių tekstų ištraukų. Jas į rusų kalbą subtiliai ir profesionaliai išvertė Lara Lempertienė. Surinkta medžiaga leidžia papildyti istorinį vaizdą apie lietuvių ir žydų santykius, vietinių žydų gyvenimo būdo ypatybes, kalbos vartojimą, žydų mokyklų lankymą, vaikų auklėjimą žydų šeimose, žydų profesijas ir amatus, darbinės veiklos rūšis, žydų lankymąsi turguose, žydų pirtį, žydų valgius, žydų santykį su karine tarnyba nepriklausomos Lietuvos laikais. Straipsnio gale pateikiamas Biržų krašto žmonių atsiminimų žiupsnis apie žydų naikinimą (Holokaustą) ir žydų gelbėjimo atvejį. Straipsnyje pateikta tik maža dalis surinktos medžiagos. Ji rodo, kad žydų bendruomenių praradimas Lietuvoje – tai ne tik istorinė Holokausto tragedija, bet ir Lietuvos gyventojų socialinės, ekonominės, kultūrinės sanklodos praradimas, kurio jau negalima atstatyti. Straipsnis iliustruotas 7 kokybiškomis nuotraukomis, užfiksavusiomis Biržus ir Vabalninką tarpukario laikotarpiu, dalis nuotraukų tiesiogiai susiję su žydų tuometinio gyvenimo atspindžiais.Reikšminiai žodžiai: Žydai; Biržų kraštas; Atsiminimai; Jews; Biržai; Memoires.

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/80286
Updated:
2022-01-02 18:06:54
Metrics:
Views: 14    Downloads: 4
Export: