Profesorius Aukusti Robert Niemi ir Lietuva

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Profesorius Aukusti Robert Niemi ir Lietuva
Publication Data:
Vilnius : Margi raštai, 2018.
Pages:
270 p
Series:
Suomijos ir Lietuvos kultūros fondo leidinys; Nr. 4
Notes:
Bibliografija ir asmenvardžių rodyklė.
Contents:
Mokslinio kelio pradžia — Pasiruošimas baltiškoms studijoms — Ilgalaikė komandiruotė į Lietuvą ir jos rezultatai — Lyginamieji tyrinėjimai — Lietuvos mokyklos ir literatūros istorija — A. R. Niemis - neoficialus Lietuvos atstovas Suomijoje — A. R. Niemis lietuvių atmintyje.
Keywords:
LT
Niemi Aukusti Robert; Suomija (Finland); Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Dainos / Songs; Tautosaka / Folklore.
Summary / Abstract:

LTLietuviams sekėsi, kad vienoje ar kitoje tautoje atsirasdavo žmonių, kurie imdavosi tirti jų kalbą, kultūrą, meną. Vienas tokių keistuolių buvo suomių tautosakininkas, Helsinkio universiteto profesorius Aukusti Robertas Niemis, pusę savo gyvenimo paskyręs lituanistinėms studijoms, žinių apie Lietuvą skleidimui Suomijoje. Apie A. R. Niemį nemažai rašyta lietuvių spaudoje, gėrėtasi jo atsidavimu Lietuvai ir jai skirtais darbais, jo nuopelnai įvertinti valstybiniu apdovanojimu. Ir vis dėlto tie bendro pobūdžio rašiniai buvo tik maloni informacija Lietuvos visuomenei, nes profesoriaus darbai, parašyti suomių kalba, dėl kalbos barjero likdavo nepanaudoti. Tik praėjus 65-eriems metams po jo mirties pavyko išleisti visus svarbiausius lietuvių folkloro analizei skirtus darbus lietuvių kalba (Niemi A. R. Lituanistiniai raštai. Lyginamieji dainų tyrinėjimai / Sudarė ir iš suomių kalbos išvertė Stasys Skrodenis. Vilnius, 1996). [Iš Pratarmės]Reikšminiai žodžiai: Niemi Aukusti Robert; Suomija (Finland); Liaudies dainos; Tautosaka; Niemi Aukusti Robert; Finland; Lithuania; Folk Songs; Folklore.

ISBN:
9789986094890
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/79635
Updated:
2021-01-07 18:44:20
Metrics:
Views: 48
Export: