Sostinė kaip tapatumo simbolis: Vilnius ir Kaunas tarpukario kultūroje

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Sostinė kaip tapatumo simbolis: Vilnius ir Kaunas tarpukario kultūroje
Editors:
  • Lapinskienė, Alma, sudarymas [com]
  • Šeina, Viktorija, sudarymas [com]
Publication Data:
Vilnius : Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2014.
Pages:
238 p
Notes:
Bibliografija išnašose ir asmenvardžių rodyklė.
Contents:
Dvi sostinės: tarpukario paralelės ir prieštaros / Mindaugas Kvietkauskas — Vilniaus tapatybė pirmojo pasaulinio karo metais: vokiečių žvilgsnis / Laima Laučkaitė — Vilniaus miesto gyventojai 1920-1939 metais / Vitalija Stravinskienė — Viešosios Vilniaus erdvės tarpukariu: Antrosios Žečpospolitos didmiesčio konstravimas / Rasa Antanavičiūtė — Nuo šiuolaikinio miesto iki sostinės: urbanistinio Vilniaus įvaizdžio kaita 1936-1939 m. ir 1939-1940 m. / Jūratė Markevičienė — Vilnius tarpukario lietuvių poezijoje / Alma Lapinskienė — Reklama Vilniaus ir Kauno spaudoje tarpukariu: daugiau panašumų ar skirtumų? / Giedrė Polkaitė — Upių reikšmė literatūrinei tarpukario Kauno topografijai / Rūta Eidukevičienė, Kristina Sakalavičiūtė — Maža pakraščio šalies sostinė: Kaunas tarpukario jidiš literatūroje / Goda Volbikaitė — Tarpukario Kaunas JAV lietuvių akimis / Mindaugas Balkus — Asmenvardžių rodyklė.
Keywords:
LT
20 amžius. 1918-1940; Kaunas. Kauno kraštas (Kaunas region); Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Kultūra / Culture; Kultūrinis identitetas / Cultural identitity.
Summary / Abstract:

LTSostinė yra ne tik politinis, administracinis valstybės centras, bet ir simbolinė nacionalinės ideologijos, tautinio, pilietinio, kultūrinio, socialinio tapatumo formavimosi ir reprezentacijos erdvė, užtikrinanti istorinės atminties tąsą ir brėžianti jos raidos vektorius. Kita vertus, kaip politizuota erdvė sostinė yra transformuojama kintančių istorinių-politinių procesų, jos miestovaizdis, kultūros ir socialinio gyvenimo formos kinta priklausomai nuo dominuojančio politinio elito puoselėjamos nacionalinės ideologijos. Straipsnių rinkiniu pirmąsyk draugėn sutelkiami vienalaikių - prarastos istorinės ir laikinosios - tarpukario Lietuvos sostinių tyrimai, viliantis, kad ši jungtis sudarys sąlygas lyginamajai analizei, atvers naujus požiūrio taškus ir tolesnes tyrimų perspektyvas. Dviejų tarpukario sostinių kaip tapatumo simbolių pamąstymas yra svarbus ir reikšmingas ne tik istoriniu požiūriu. Jis galėtų tapti paskata svarstymams, ką gi šiandienos Lietuvos kultūrai reiškia tai, kad paveldėjome ne vienos, o dviejų sostinių realias bei simbolines erdves. [Anotacija knygoje]Reikšminiai žodžiai: Vilnius; Kaunas; Tapatumas; Tarpukaris; Kultūra; Vilnius; Kaunas; Identity; Interwar; Culture.

ISBN:
9786094251429
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/78438
Updated:
2022-01-19 19:09:07
Metrics:
Views: 89
Export: