LDK versus Partizanų Respublika. Du nacionaliniai mitai šiandieninėje Baltarusijos atminties kultūroje

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
LDK versus Partizanų Respublika. Du nacionaliniai mitai šiandieninėje Baltarusijos atminties kultūroje
In the Book:
Vėliau paskelbta lietuvių kalba leidinyje: Atminties kultūrų dialogai Ukrainos, Lietuvos, Baltarusijos (ULB)erdvėje / sudarytojai Alvydas Nikžentaitis, Michał Kopczyński. Vilnius: Lietuvos istorijos instituto leidykla, 2015. P. 172-178
Keywords:
LT
Baltarusija (Belarus); Lietuva (Lithuania); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Kolektyvinė atmintis / Collective memory; Kultūrinis identitetas / Cultural identitity.
Summary / Abstract:

LTŠiandieninės Baltarusijos atminties kultūra nėra ištyrinėta visais atžvilgiais. Ypač svarbi ir Baltarusijos užsienio politikos suvokimui būtų pagrindinių mitų naudojimo būdas. Kaip žinoma, per pastaruosius beveik 20 metų A. Lukašenkos režimas ne tik siekė glaudžių santykių su Rusija, bet tam tikrais laikotarpiais bandė koketuoti su Europos Sąjunga. 2010 m. Žalgirio mūšio jubiliejus priskirtinas tam laikotarpiui, kai dabartinė Baltarusijos valdžia ieškojo sąjungininkų Vakaruose. Dėl to, neatmetant prielaidos apie Baltarusijos režimo bandymus adaptuoti opozicijos mitą saviems tikslams, analizuotina galimybė, jog vieno ar kito nacionalinio toposo akcentavimas yra glaudžiai susijęs ir su tam tikrais pokyčiais šalies užsienio ir vidaus politikoje. Tačiau į tokį klausimą galima atsakyti tik atlikus detalesnius Baltarusijos atminties kultūros tyrimus. [Iš straipsnio, p. 178]Reikšminiai žodžiai: Partizanų respublika; Atminties kultūra; Tapatybė; Partisan republic; Identity; Memory culture; Baltarusija (Belarus).

ISBN:
9789955847939
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/78155
Updated:
2022-01-11 14:40:29
Metrics:
Views: 9
Export: