Mémoires et parcours sémiotiques du côté de Greimas

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Prancūzų kalba / French
Title:
Mémoires et parcours sémiotiques du côté de Greimas
Alternative Title:
Atsiminimai ir semiotiniai takai Greimo pusėje: 1970-1985
In the Book:
Vertimas į lietuvių paskelbtas knygoje: Algirdas Julius Greimas: asmuo ir idėjos. 2 / sudarytojai Arūnas Sverdiolas, Eric Landowski. Vilnius: "Baltų lankų" vadovėliai, 2018. P. 595-617
In the Journal:
Actes Sémiotiques. 2017, 120, p. 1-34
Keywords:
LT
Algirdas Julius Greimas; Estetika / Aesthetics; Ikonografija / Iconography; Mitai. Legendos. Padavimai / Myths. Legends. Stories; Semiotika / Semiotics.
Summary / Abstract:

LTJaučiuosi sujaudintas ir pagerbtas, Algirdo Juliaus Greimo šimtųjų gimimo metinių proga galėdamas prisiminti šj neeilinį žmogų, kuris buvo vienas pagrindinių mano mokytojų ir suvaidino lemiamą vaidmenį mano intelektiniame gyvenime. Tai unikali galimybė apibendrinti viską, už ką esu jam skolingas. Norėčiau patikslinti kai kuriuos dalykus, juos periodizuodamas. Todėl, manau, niekas nesupyks, jei iš pradžių trumpai išdėstysiu mudviejų susitikimo priešistorę. Iš tiesų mes susitikome išskirtiniu moksliniu laikotarpiu, su kuriuo tiesiogiai susijęs visas mano indėlis į struktūrinę semantiką. Kalbant glaustai, tuo metu gamtos mokslų (fizikos, chemijos, termodinamikos, biologijos) srityje iškilo vadinamieji morfodinaminiai matematiniai modeliai: terminu „morfodinaminis“ čia apibūdinami dinaminiai gamtinių morfologijų modeliai, iš kurių patys žinomiausi - Renė Thomo katastrofų teorijos modeliai. Kaip tik tokiame visiškai naujame kontekste aš ir stengiausi performuluoti Romano Jakobsono, Louiso Hjelmslevo, Claude’o Lévi-Strausso ir Greimo struktūralizmą. Semiolingvistinį struktūralizmą reikėjo suvienyti su morfodinamine matematika: tai buvo techniškai sudėtingas ir epistemologiškai nebanalus mokslinis nuotykis. Kad nekiltų neaiškumų, iškart pabrėšiu, jog terminą „morfologija“ vartosiu tradicine, o ne lingvistine (morfosintaksės) prasme: morfologija - tai išorinė tam tikrą sandarą turinčių dydžių forma. [Iš straipsnio vertimo knygoje "Algirdas Julius Greimas: asmuo ir idėjos", p. 595]Reikšminiai žodžiai: Struktūralizmas; Semiotika; Estetika; Katastrofa; Transcendentinė estetika; Kanoninė mito formulė; Ikoniškumas; Kognityvinė lingvistika; Modalumas; Algirdas Julius Greimas; Catastrophe; Aesthetics; Transcendental aesthetics; Canonical formula of myth; Iconicity; Cognitive linguistics; Modalization; Semiotic; Algirdas Julius Greimas.

ISBN:
9786094701092
ISSN:
2270-4957
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/78067
Updated:
2022-03-07 12:33:55
Metrics:
Views: 24    Downloads: 2
Export: