Przeciwko moralności czy dyscyplinie? "Przestępstwa seksualne" popełniane przez żołnierzy koronnych i litewskich w XVII w.

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lenkų kalba / Polish
Title:
Przeciwko moralności czy dyscyplinie? "Przestępstwa seksualne" popełniane przez żołnierzy koronnych i litewskich w XVII w
Keywords:
LT
17 amžius; Gyventojai / Population; Kariuomenė / Army; Teisės ir laisvės / Rights and freedoms; Teisės istorija / History of law.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje, remiantis publikuotais ir neskelbtais archyviniais šaltiniais iš Lenkijos ir Lietuvos, nagrinėjami Karūnos ir LDK kariškių „seksualiniai nusikaltimai“ XVII amžiuje. Tai palyginus nauja tema lenkų istoriografijoje, kaip ir apskritai kariuomenės ir visuomenės santykių tyrimas ankstyvaisiais naujaisiais laikais. Šią spragą bent dalinai norima užpildyti, koncentruojant dėmesį į du klausimus: kariškių seksualinę prievartą ir vadinamųjų „linksmų panelių“ arba kitaip sakant prostitučių buvimą karinėje stovykloje. Tam skirti du atskiri straipsnio skyriai. Nenagrinėjami masturbacijos, homoseksualizmo, šaltiniuose vadinamo sodomija, zoofilijos klausimai. „Seksualinių nusikaltimų“ terminas vartojamas kabutėse, nes XVII a. vartoti kitokie terminai, o prievarta moters atžvilgiu buvo suprantama kaip pasikėsinimas į jos tėvo ar vyro nuosavybę. Jei anglosaksiška istoriografija moterų dalyvavimą karinėse stovyklose ankstyvaisiais naujaisiais laikais jau gana visapusiškai ištyrinėjo, tai lenkų istoriografijoje šiai problematikai tėra skirtas vienas straipsnis, kurio autorius – K. Łopatecki. Jis tačiau fokusavo dėmesį į kariškių šeimas nacionalinėse karinėse struktūrose. O apie samdomus užsieniečių karinius dalinius teparašė, kad Lenkijoje buvo panašiai kaip ir užsienio kariuomenėse. Išnagrinėjus atskirus seksualinių nusikaltimų atvejus straipsnyje daroma išvadą, kad jie darė neigiamą įtaką kareivių moralei, tačiau karinė vadovybė dažnai buvo priversta taikstytis su prostitucijos fenomenu kariuomenėje, neviešinti kariškių „žygdarbių“, nedarančių garbės kariuomenei.Reikšminiai žodžiai: Civiliai; Gyventojai; Kariuomenė; Karo nusikaltimai; Karūna; Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); Prostitucija; Seksualiniai nusikaltimai, kariuomenė; Seksualinė prievarta; Army; Civilians; Crown; Population; Prostitution; Sexual abuse; Sexual offenses, military; War crimes.

ISBN:
9788378892403
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/74064
Updated:
2022-01-03 18:55:07
Metrics:
Views: 23
Export: