Sovietinės cenzūros poveikis Lietuvos teatro diskurso raidai : disertacija

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Sovietinės cenzūros poveikis Lietuvos teatro diskurso raidai: disertacija
Publication Data:
Vilnius, 2015.
Pages:
1 pdf (194 p.)
Notes:
Disertacija rengta 2009-2014 m. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Daktaro disertacija (humanitariniai mokslai) - 2015. Bibliografija.
Keywords:
LT
Teatras. Scenografija / Theater. Scenography.
Other Editions:
Dr. disertacijos santrauka Impact of Soviet censorship on the development of Lithuanian theatrical discourse. Vilnius : Lietuvos muzikos ir teatro akademija, 2015. 39 p
Summary / Abstract:

LTDisertacijos „Sovietinės cenzūros poveikis Lietuvos teatro diskurso raidai“ temos pasirinkimą lėmė siekis pradėti nagrinėti sovietinės teatro cenzūros tyrimus ir identifikuoti dalies šiuolaikinio Lietuvos teatro problemų sąsajas su sovietmečiu teatro diskurse vykusiais procesais. Disertacijos objektas – sovietinė politinė-ideologinė cenzūra ir jos suformuotas sovietmečio Lietuvos teatro diskursas. Darbe laikomasi nuostatos, kad cenzūros veikimas neapsiriboja institucijų veiklos chronologiniais rėmais, o veikiau yra išskaidytas ir visada esantis. Todėl nors pagrindinio tyrimo laikotarpis – sovietmetis, sovietinės politinės-ideologinės cenzūros poveikio Lietuvos teatrui tyrimas nusidriekia iki šių dienų. Disertacijoje į cenzūrą žvelgiama kaip į komplikuotą, daugiasluoksnį reiškinį, o siekiant atsisakyti vienašališkų vertinimų mėginama atskleisti naują jos poveikio apimtį. Sovietmečio Lietuvos teatras darbe analizuojamas per politinės cenzūros prizmę, pastarąją suvokiant ne tik kaip represinę, bet ir kaip kuriančią, konstruojančią galią. Darbo tikslas – apibrėžti Lietuvoje sovietmečiu vykdytą teatro cenzūrą, nustatyti jos poveikio Lietuvos teatro diskursui kryptis ir ribas sovietinės okupacijos metais ir postsovietiniu periodu, visa tai siejant su sociopolitine šalies situacija. Teatro cenzūra disertacijoje tyrinėjama remiantis diskurso teorijos prieiga, nemažai įtakos darbui turėjo komunikacijos teorijos siūlomi modeliai bei sociologinės ir filosofinės teorijos.Reikšminiai žodžiai: Lietuvos sovietinis teatras; Sovietinė cenzūra; Teatras; Lithuanian Soviet theater; Soviet censorship; Theater.

Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/73329
Updated:
2022-01-24 18:40:27
Metrics:
Views: 43    Downloads: 21
Export: