Działania wojenne w Księstwie Kurlandii i Semigalii w latach 1658-1660

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lenkų kalba / Polish
Title:
Działania wojenne w Księstwie Kurlandii i Semigalii w latach 1658-1660
In the Book:
Z dziejów stosunków Rzeczypospolitej Obojga Narodów ze Szwecją w XVII wieku / pod red. Mirosława Nagielskiego. Warszawa: Wydawnictwo DiG, 2007. P. 225-245. (Fasciculi Historici Novi ; t. 8)
Keywords:
LT
16 amžius; 17 amžius; 18 amžius; Jokūbas Ketleris; Jonušas Radvila; Robert Douglas; Lenkija (Poland); Švedija (Sweden); Vokietija (Germany); Lietuva (Lithuania); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Kariuomenė / Army.
Summary / Abstract:

LTNuo 1655 m. vykstančiame antrajame Šiaurės kare, lenkų istoriografijoje vadinamame švedų Tvanu, Kuršo ir Žiemgalos kunigaikštystė ilgai pasiliko ramybės oaze. Kunigaikštis Jakubas Ketleris (Jakub Kettler) jau XVII a. 5-me dešimtmetyje ėmė veikti siekdamas savo kunigaikštystės neutralumo galimo karinio konflikto tarp Žečpospolitos ir Švedijos atveju. Jis taip pat rūpinosi gerais santykiais su Maskva. Vis dėlto išlikti neutraliai kunigaikštystei pavyko tik laikinai. 1658 m. spalio mėnesį švedai užėmė Mintaujos pilį, Jakubą suėmė ir su žmona išsiuntė į kalėjimą Rygoje, o vėliau į Ivangorodą. Žečpospolita, kurios lėninėje priklausomybėje buvo Kuršo ir Žiemgalos kunigaikštystė, negalėjo jos apginti dėl grėsmės iš Maskvos pusės. Straipsnyje nagrinėjami kariniai veiksmai Kurše ir Žiemgaloje 1658–1660 m., kuriuose kovojant su švedais dalyvavo LDK karinės pajėgos. Švedus 1660 m. pavyko išstumti iš okupuotos kunigaikštystės, kas įtvirtinta 1660 m. gegužės 3 d. sudaryta Olivos taika. Tačiau karinė kampanija apnuogino visas silpnas Lietuvos kariuomenės vietas, tiek logistine prasme, tiek politinio vadovavimo prasme. Mat Lenkijos karaliaus ir LDK didžiojo etmono siekiami tikslai skyrėsi. Pergalė prieš švedus brangiai kainavo, nes atitraukus dalį karinių pajėgų iš rytų, tuo pasinaudojo Maskvos karinės pajėgos, užimdamos dar didesnę LDK teritorijos dalį, po to įvykdžiusios naikinamąjį žygį į Palenkę. Straipsnyje, aprašant karines operacijas ir jų pasekmes, panaudota naujos archyvinės medžiagos iš Lenkijos, Švedijos ir Vokietijos.Reikšminiai žodžiai: Abiejų Tautų Respublika (ATR; Rzeczpospolita Obojga Narodów; Žečpospolita; Sandrauga; Polish-Lithuanian Commonwealth); Jokūbas Ketleris; Jonušas Radvila; Kuršas; Robert Douglas; Tvanas; Švedija (Sweden); Žiemgala; Courland; Curonia; Deluge; Jacob Kettler; Janusz Radziwill; Poland-Lithuania; Robert Douglas; Semigalia; Semigallia; Sweden; Rusija (Russia).

ISBN:
9788371814440
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/71165
Updated:
2020-08-03 18:55:07
Metrics:
Views: 15
Export: