Kresy w polskiej pamięci i tradycji – kilka uwag historycznych

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lenkų kalba / Polish
Title:
Kresy w polskiej pamięci i tradycji – kilka uwag historycznych
In the Book:
Dialog kultur pamięci w regionie ULB. Warszawa: Muzeum Historii Polski, 2014. P. 109-116
Keywords:
LT
13 amžius; 14 amžius; 15 amžius; 16 amžius; 17 amžius; 18 amžius; 19 amžius; 20 amžius; 21 amžius; Baltarusija (Belarus); Lietuva (Lithuania); Ukraina (Ukraine).
Summary / Abstract:

LT"Kresy" – taip lenkų istorinėje sąmonėje ir literatūroje įvardijami rytiniai lenkų socialinės erdvės pakraščiai, apimantys plačias teritorijas, dabar esančias Lietuvoje, Baltarusijoje ir Ukrainoje. Straipsnyje bandoma atskleisti šios "kresų" kategorijos atsiradimo istorišką sąlygotumą, pažymint, kad pakraščių sąvoka nėra vien išskirtinis lenkų sąmonės bruožas. Iki Krėvos unijos lenkams "kresais" tam tikra prasme buvo ne tik Kijevo Rusia, bet netgi etninės rytinės žemės Mazovijoje, kuri į Karūną galutinai buvo įtraukta tik 1529 m. mirus paskutiniams Piastų dinastijos žemės valdovams. "Kresai", suprantant juos kaip valstybės pakraščius, galėjo keistis geografinėje erdvėje, nes keitėsi valstybės sienos. Jogailaičių valdymo epochoje "kresai" de facto buvo ne Lenkijos Karalystės, o LDK rytinės teritorijos, nors tai nereiškia, kad tas terminas tada buvo vartojamas. "Kresų" terminą išpopuliarino romantizmo laikotarpio lenkų literatūra XIX amžiuje, o jo pabaigoje "kresai" lenkų buvo suprantami labai plačiai, kaip visos rytinės buvusios Žečpospolitos žemės. Romantinė literatūra sukūrė mitinį "kresų" įvaizdį, kuris išliko iki mūsų dienų. Tačiau giliau pažiūrėjus "kresų" atitikmenį galima rasti ir kitų kraštų istorijoje, pradedant senovės Graikija ir Roma, taip pat randant analogijų angliškoje, prancūziškoje, Habsburgų Austrijos, Rusijos istorinėje tradicijoje. Ten romantizmas irgi padarė įtaką XIX a. Dėl to "kresų" tradicijos lenkų sąmonėje nereikėtų traktuoti neigiama prasme kaip tai siūlo kai kurie mąstytojai, įžiūrintys lenkų revanšizmo ir dabartinių sienų revizijos pavojų.Reikšminiai žodžiai: Abiejų Tautų Respublika (ATR; Rzeczpospolita Obojga Narodów; Žečpospolita; Sandrauga; Polish-Lithuanian Commonwealth); Kresai; Lenkija (Lenkijos karalystė. Kingdom of Poland. Poland); Pakraščiai; Paribiai; Samprata; Ukraina (Ukraine); Cress; Fringes; Lithuania; Margins; The concept; Baltarusija (Belarus).

ISBN:
9788360642924
Related Publications:
Žemaitiški motyvai Czesławo Miłoszo kūryboje ir jo žemaitiškas savivaizdis imagologijos požiūriu / Tomasz Jędrzejewski. Žemaitija: savivaizdžiai, reprezentacijos, atmintys / sudarė: Dangiras Mačiulis, Jolanta Skurdauskienė. Klaipėda : Klaipėdos universiteto leidykla, 2021. P. 69-80.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/70938
Updated:
2021-01-29 15:06:04
Metrics:
Views: 16    Downloads: 3
Export: