Pilis ir jos sociopolitinės transformacijos Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje XIV-XVI a. pirmoje pusėje : disertacija

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Pilis ir jos sociopolitinės transformacijos Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje XIV-XVI a. pirmoje pusėje: disertacija
Alternative Title:
Castle and it's socio-political transformations in the Grand Duchy of Lithuania during the period of the 14th - the first half of 16th c
Publication Data:
Vilnius, 2014.
Pages:
1 pdf (385 p.)
Notes:
Disertacija rengta 2009-2014 metais Vilniaus universitete. Daktaro disertacija (humanitariniai mokslai) - 2014. Bibliografija.
Keywords:
LT
14 amžius; 15 amžius; 16 amžius; Baltarusija (Belarus); Lietuva (Lithuania); Ukraina (Ukraine); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Pilys. Tvirtovės. Bastėjos / Castles. Bastions. Fortresses.
Summary / Abstract:

LTDisertacijos tyrimo objektas – pilis kaip kokybiškai, priklausomai nuo sociopolitinių sąlygų, kintantis reiškinys. Pilis suvokiama kaip Viduramžių ir ankstyvųjų Naujųjų laikų visuomenės teritorinis, socialinis, simbolinis, teisinis ir reprezentacinis fenomenas, kurio raida LDK nebuvo tolygi ir priklausė nuo lokalinių sąlygų. Kartu pilis suprantama kaip integrali socialinės tikrovės dalis, todėl interpretuotina tik siejant ją su visuomene, jos transformacijomis ir veikla, kintančiomis geopolitinėmis aplinkybėmis. Disertaciją sudaro keturios dalys. Pirmoje dalyje formuluojamas pilies kaip daugiareikšmio, kintančio laike fenomeno, apibrėžimas ir samprata europiniame kontekste. Pilis suvokiama kaip galios struktūra formuojanti erdvę ir joje telkianti bei organizuojanti visuomenę. Antroje dalyje formuluojamas pilies teritorijos modelis. Pateikiama skirtingų pilies išorinės teritorijos dėmenų koncepcija. Toks modelis grindžiamas europinės istoriografijos, skirtos pilies problemai nagrinėti, pavyzdžiais. Dalyje taip pat nagrinėjamas pilies sąryšis su kitomis teritorinėmis struktūromis. Iš to išplaukia, kad besiformuojančioje pilies teritorijoje telkiami piliai pavaldūs individai. Trečioje dalyje nagrinėjamas pilies pareigybinis charakteris, jos visuomenė (lokalinė), piliai priklausiusios socialinės grupės (pvz., valkiniai, barčiai, keliuočiai ir kt.). Pilies socialinė charakteristika (pvz., administracija, ūkis) analizuojama atsižvelgiant į LDK regioniškumą ir santykį su pilies teritorija. Iš viso to matyti, kad pilis, kaip konkreti teritorija su pavaldžiu sociumu, buvo pavaldi skirtingiems galios subjektams. Ketvirtoje dalyje analizuojama pilies pavaldumo-priklausomybės problema. Išskiriamos skirtingos pilies pavaldumo-priklausomybės formos.Reikšminiai žodžiai: Pilis; Pilių regionai; Pilies sociumas; Pilies pavaldumas; Pilies teritorija; Castle; Castle territory; Castle regions; Society of castle; Subordination-dependency of the castle.

Related Publications:
Lithuanian grand-ducal demesne pledges (from the 1500s to mid - 1520s): geographical aspects / Laima Bucevičiūtė. Roczniki dziejów społecznych i gospodarczych. 2022, 83, p. 75-98.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/70546
Updated:
2022-01-30 21:22:49
Metrics:
Views: 29    Downloads: 15
Export: