Litewskie miasta w relacji Gilberta de Lannoy z roku 1414

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lenkų kalba / Polish
Title:
Litewskie miasta w relacji Gilberta de Lannoy z roku 1414
Keywords:
LT
Vytautas Didysis, 1350-1430, Lietuvos didysis kunigaikštis (Vytautas the Great); 15 amžius; Miestai ir miesteliai / Cities and towns.
Summary / Abstract:

LTBurgundijos aristokratas Žiliberas de Lanua 1414 m. pradžioje apsilankė Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, norėdamas susitikti su didžiuoju kunigaikščiu Vytautu. Apie savo kelionę, pradėtą iš Daugpilio Livonijoje, jis paliko užrašus prancūzų kalba ir tai yra svarbus istorijos šaltinis. Straipsnyje nagrinėjama keliautojo pateikta informacija, ją paaiškinant moksliniais komentarais, interpretuojant ir bandant identifikuoti užrašuose minimas vietoves. Vaizduojamas platesnis istorinis fonas, tinkamas Ž. de Lanua pateiktiems faktams ir pastebėjimams išskleisti žvelgiant praėjus šešiems šimtmečiams po įvykusios kelionės, kai jau disponuojama nagrinėjamos problematikos istoriografija. Aiškinantis bei interpretuojant įtraukiama ir kitų istorijos šaltinių. Jei keliautojo iš Burgundijos aplankytus Vilniaus, Kauno, Trakų miestus nesunku identifikuoti, tai dėl kitų paminėtų šaltinyje gyvenviečių nėra taip aišku dėl iškraipytų ar pasikeitusių pavadinimų, nepakankamai preciziškos prancūziško šaltinio informacijos. Straipsnyje pateikiama autorės nuomonė argumentais pagrindžiant Ž. De Lanua minimų vietovių lokalizaciją. Ypač vertinga straipsnyje laikoma prancūzų keliautojo pateikta informacija būtent apie miestus, visų pirma, Vilnių. Užsieniečio akimis žiūrint aprašyta aplankytų miestų etninė struktūra, pastatų būdingi bruožai, miestiečių išvaizda ir jų papročiai. Dalis šių aprašymų sakinių straipsnyje yra pacituojami arba perteikiama jų esmė. Turint omenyje, kad Ž. de Lanua emocionaliai nebuvo susijęs su aplankyta šalimi, jo perteiktą opiniją apie Lietuvą galima laikyti pasitikėjimo verta.Reikšminiai žodžiai: Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės miestai viduramžiais; Vytautas Didysis, 1350-1430 (Vytautas the Great); Lietuvos miestai; Merkinė; Paserninkai; Punia; Trakai; Vilnius; Vytautas; Švenčionys; Žiliberas Lenua (Gillebert de Lannoy); Žiliberas de Lanua; Cities of Lithuania; Cities of the Grand Duchy of Lithuania in the Middle Ages; Gillebert de Lannoy; Grand Duke of Lithuania Vytautas; Merkinė; Paserninkai; Punia; The Grand Duchy of Lithuania; Trakai; Vilnius; Vytautas; Ziliber de Lanua; Švenčionys.

ISBN:
9789850821386
Related Publications:
Itinerarium wielkiego księcia litewskiego Witolda: 4/5 sierpnia 1392–27 października 1430 / Sergiej Polechow. Rocznik Lituanistyczny. 2019, 5, p. 9-120.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/70013
Updated:
2022-01-03 18:55:07
Metrics:
Views: 33
Export: