Žalgirio pergalės parkas: vizijos ir realybė

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Žalgirio pergalės parkas: vizijos ir realybė
Alternative Title:
Žalgiris victory park: a vision and the reality
In the Book:
Babtai / vyriausiasis redaktorius ir sudarytojas Damijonas Šniukas. Vilnius: Versmė, 2017. P. 1026-1034. (Lietuvos valsčiai; kn. 35)
Keywords:
LT
Babtai; Kaunas. Kauno kraštas (Kaunas region); Klaipėda. Klaipėdos kraštas (Klaipeda region); Lietuva (Lithuania); Liaudies menas / Folk art; Tarptautiniai konfliktai. Karai / International conflicts. Wars.
Summary / Abstract:

LTStraipsnio objektas - Kauno rajone 1990 m. įkurtas Žalgirio pergalės parkas. Jis išsidėstęs prie automagistralės Kaunas-Klaipėda, ties Cinkiškių sankryža, Babtų seniūnijoje (netoli Babtų miestelio). Įkūrimo metais buvo pasodinta 580 ąžuoliukų - skaičius atitinkantis Žalgirio pergalės sukakties metus. Projekto autoriai stengėsi, kad žiūrint iš paukščio skrydžio matytųsi Sąjūdžio ženklelio forma ir iš kalninių pušaičių susodintas žodis „Žalgiris". Šio projekto iniciatorius - kaunietis Alfonsas Bajarskas kartu su bendraminčiais iš Žalgirio pergalės klubo. Straipsnyje aptariama dabartiniu metu susiklosčiusi parko situacija, jame esantys simboliai, mūšio karvedžiams ir pagrindiniams vadams - Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Vytautui ir Lenkijos karaliui Jogailai skirti paminklai. Siekiama atsakyti į klausimą, kodėl iki šiol šis ambicingas projektas iki galo neįgyvendintas ir parkas merdi. Išvadose teigiama, kad be vietinių žmonių iniciatyvos, be vietinės valdžios palaikymo ir finansavimo parko idėja nebus įgyvendinta. Tačiau svarbiausia parko negyvybin- gumo priežastis, matyt, yra ne finansai, iniciatyvos stoka ir pan., o pati vieta. Tai yra, vieta, nesusijusi su Žalgirio mūšiu, neturinti atminties kultūros tradicijos. Galima sakyti, neturinti ir mūšio pergalės „auros". Pasak užsienio mokslininkų, kraštovaizdis, nesusijęs su bendruomenės kolektyvine atmintimi ir jos praeitimi, nebus reikšmingas vietiniams žmonėms. Tad tokia dirbtinai „įmemorialinta" erdvė, neturinti ryšio su realiu įvykiu, o kartu ir su kolektyvine atmintimi, kultūriniu ir istoriniu paveldu, nėra reikšminga žmonėms ir neįgyja jai numatytų funkcijų, todėl pasmerkta merdėti. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Atminimo vieta; Babtai; Lietuviški simboliai; Medinės skulptūros; Simbolika; Tautodailės skulptūra; Žalgirio mūšis, 1410; Žalgirio parkas; Žalgirio pergalės parkas; Babtai; Folk art sculpture; Lithuanian symbols; Park of Zalgiris; Place of remembrance; Symbolism; The Battle of Grunwald; Wooden sculptures; Žalgiris Victory Park.

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/69733
Updated:
2020-12-17 20:19:06
Metrics:
Views: 21    Downloads: 3
Export: