Sakraliniai kultūros paveldo objektai

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Sakraliniai kultūros paveldo objektai
In the Book:
Kretingos pranciškonų bažnyčiai 400 : istorija, kultūros paveldas, žymūs asmenys / sudarytojas Julius Kanarskas. Vilnius: Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos šv. Kazimiero provincija, 2017. P. 156-223
Keywords:
LT
17 amžius; Kretinga; Palanga; Lietuva (Lithuania); Kultūra / Culture; Kultūros paveldas / Cultural heritage; Pastatai. Namai / Buildings. Houses; Vienuolijos / Monasteries.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje aptariamas Kretingos Apreiškimo vienuolyno pastatas ir kiti sakraliniai kultūros paveldo objektai. Vienuolyno fundatoriai – Kretingos dvarininkai Jonas Karolis Chodkevičius ir jo žmona Sofija Mieleckaitė-Chodkevičienė. Vienuolyno pastatas pastatytas 1607–1610 metais. Renesanso stiliaus pastatas buvo tinkuoto mūro, dviejų aukštų, trijų korpusų, su uždaru kiemu, kurį supo galerija, iš kurios buvo patenkama į bažnyčią, gvardijono celę, refektorių, virtuvę ir kitas pagalbines patalpas. Vienuolyno kompleksui priklauso 13 paminklinių objektų: bažnyčia, vienuolyno pastatas, Pranciškonų gimnazija, vandens malūno, svirno, skalbyklos ir pagalbinis gyvenamasis pastatai, špitolė, Lurdas, šventoriaus tvora ir koplyčia, kryžiaus kelio koplyčios, vienuolyno tvoros likučiai. Iki šių dienų seniausias Lietuvoje Saulės laikrodis išliko Kretingos vienuolyne, kur jis buvo įrengtas XVII a. pr. Kretingos miestelio centre yra Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčia, kuri priklauso Palangos dekanatui. Pastatyta 1610–1617 m. bažnyčia buvo gotikinė, degto molio plytų mūro, vienanavė, su pailga pusapvale apside. Jos interjerą puošė unikalūs profesionalių medžio meistrų darbo kūriniai: dekoruotos durys su fundatorių herbais ir portretiniais atvaizdais, sakykla su Kristaus ir apaštalų skulptūromis, altoriai su šventųjų paveikslais ir skulptūromis. Straipsnyje aptariami bažnyčios altoriai, paveikslai, stalės, skulptūros, vienuolyno kripta, sarkofagai ir kiti sakraliniai objektai.Reikšminiai žodžiai: Kretinga; Kultūros paveldas; Objektas; Pastatas; Sakraliniai paveldo objektai; Sakralinis; Vienuolynas; Building; Convent; Culural heritage; Kretinga; Object; Sacral; Sacral heritage objects.

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/65923
Updated:
2018-04-04 23:58:32
Metrics:
Views: 31
Export: