Pranciškonų ordino gimnazija

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Pranciškonų ordino gimnazija
In the Book:
Kretingos pranciškonų bažnyčiai 400 : istorija, kultūros paveldas, žymūs asmenys / sudarytojas Julius Kanarskas. Vilnius: Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos šv. Kazimiero provincija, 2017. P. 106-119
Keywords:
LT
20 amžius; Kretinga; Lietuva (Lithuania); Mokiniai / School students; Mokslas / Science; Pedagogai / Pedagogues; Švietimas. Švietimo politika / Education. Education policy; Ugdymas / Education; Vienuolijos / Monasteries; Žydai / Jews.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje apžvelgiama pranciškonų ordino gimnazijos istorija 1932–1940 m. 1932 m. spalio 4 d. įvyko iškilmingas kolegijos atidarymas. 1933 m. liepos 11 d. jai suteiktas valstybinės gimnazijos statusas. Mokykla buvo oficialiai vadinama privačia Pranciškonų ordino vyrų gimnazija. Į pranciškonų gimnaziją buvo priimami įvairaus amžiaus katalikų tikėjimo mokiniai. Tačiau pasitaikydavo liuteronų, stačiatikių bei žydų. Gimnazijos mokinių skaičius nuolat augo. Mokiniai skirstytini į pasauliečius ir būsimus pranciškonus misionierius. Pirmiesiems mokslas kainavo, o antruosius išlaikė vienuolynas ir privatūs rėmėjai. Atskirą mokinių grupę sudarė mergaitės, kurios 1935–1937 m. mokėsi parengiamosiose klasėse ir nuo 1939 m. gimnazijos klasėse. Gimnazijos tikslas buvo išugdyti tikinčius pasauliečius ir vienuolius misionierius. 1936–1940 m. išleistos 5 abiturientų laidos (apie 70 gimnazistų). Gimnazijos direktorių tvirtino Švietimo ministerija. Svarbų vaidmenį gimnazijoje vaidino kapelionas, kuris dėstė tikybą. Gimnazija garsėjo užsienio kalbų mokytojais. Gimnazijoje buvo išeinama ta pati programa, kaip ir kitose valstybinėse gimnazijose. Mokyta vadovaujantis kiek pakeista gimnazijų su sustiprinta lotynų kalba programa. Jos turinys buvo gana platus, apimantis humanitarinius, gamtos ir tiksliuosius mokslus. Gimnazistai mokėsi 16 dalykų. Ugdymo procese daug dėmesio buvo skiriama užklasinei veiklai. Gimnazija turėjo pučiamųjų orkestrą ir savo tradicines šventes. I ir II aukštuose buvo klasės ir fizikos, biologijos bei geografijos kabinetai. II aukšte veikė biblioteka (apie 4000 knygų) ir skaitykla. III ir IV aukštuose buvo bendrabutis. 1940 m. liepos 26 d. gimnazija buvo uždaryta.Reikšminiai žodžiai: Kretinga; Kretingos pranciškonų gimnazija; Mokiniai; Pedagogai; Pranciškonai Lietuvoje; Pranciškonų gimnazija; Pranciškonų ordinas; Ugdymas; Švietimas Lietuvoje; Education; Education in Lithuania; Franciscan gymnasium; Franciscan gymnasium in Kretinga; Franciscans in Lithuania; Franciscans order; Kretinga; Students; Teachers.

Related Publications:
Trijų poetų Sedoje gyvenimą primenantys ženklai / Povilas Šverebas. Res humanitariae. 2020, t. 27, p. 117-143.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/65919
Updated:
2020-05-04 20:39:18
Metrics:
Views: 25
Export: