"Darbo man netrūksta" (P. Višinskis)

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
"Darbo man netrūksta" (P. Višinskis)
Keywords:
LT
20 amžius; Liudvikas Pliateris-Zybergas; Kurtuvėnai; Šilai; Lietuva (Lithuania); Pedagogai / Pedagogues; Piliakalniai / Hilforts.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje pasakojama apie žymaus lietuvių visuomenininko ir tautinio Atgimimo veikėjo P. Višinskio gyvenimo epizodą, kai jis 1901-1903 m. dirbo grafų Pliater-Zybergų dvare mokydamas grafo vaikus. Laisvu nuo darbo laiku jis atsidėjo visuomeniniam darbui. Kadangi pats grafas nelabai palankiai žiūrėjo į P. Višinskio veiklą ir jo draugus (tačiau labai vetino jį kaip mokytoją), teko ieškoti kitos susibūrimų vietos. Netoli nuo Kurtuvėnų dvaro buvo palankaus lietuvybei V. Putvinskio Šilų Pavėžupio dvaras. Jis ir tapo nelegalių lietuvių veikėjų susitikimų vieta. P. Višinskis ne tik mokė didiko vaikus, bet ir redagavo „Varpą“ ir „Ūkininką“, rinko apylinkių archeologinę medžiagą (susirašinėjo su lenkų archeologu L. Kržyvickiu, rašiusiu darbą apie Žemaitijos senovę), pats aprašė keletą piliakalnių ir kapinynų, vadovavo „Varpo“ literatūrinei sekcijai, bendravo su rašytojais J. Žemaite, J. Biliūnu, Šatrijos Ragana, įkalbino spaudoje dalyvauti vietinį kleboną J. Vizbarą, palaikė aktyvius ryšius su Mažosios Lietuvos leidėjais, organizavo nelegalios spaudos platinimą. P. Višinskis su pagalbininkais paaukojo daug laiko ir jėgų lietuvybės gaivinimui ir puoselėjimui. Teigiama, kad P. Višinskio įtakos rezultatu tapo 1905 m. ant Girnikų kalno pastatytas kryžius, skirtas pirmosioms lietuviškos spaudos atgavimo metinėms, kurį statė visi apylinkių žmonės. P. Višinskis Kurtuvėnų dvare dirbo neilgai, tačiau jo mokyti grafo vaikai prisimindavo jį su pagarba, o paskutinysis dvaro savininkas Stanislavas kalbėjo gražia lietuvių kalba.Reikšminiai žodžiai: Kultūrinė veikla; Kurtuvėnai; Liudvikas Pliateris-Zybergas; Mokytojo darbas; Povilas Višinskis; Povilo Višinskio biografijos momentai; Cultural activity; Kurtuvėnai; Ludwik Plater-Zyberg; Moments from Povilas Višinskis' biography; Pedagogical work; Povilas Višinskis; PovilasVišinskis.

ISBN:
9986766184
Related Publications:
Kurtuvėnų dvaras : istorijos pasakojimai / Birutė Kazimiera Salatkienė. [Kurtuvėnai, Šiaulių r.] : Kurtuvėnų regioninio parko direkcija, 2016. 87 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/65870
Updated:
2020-05-04 20:39:18
Metrics:
Views: 21
Export: