Ramygalos valsčius besikeičiančių okupacijų metais (1940-1941)

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Ramygalos valsčius besikeičiančių okupacijų metais (1940-1941)
Alternative Title:
Ramygala Valsčius during alternating occupations (1940-1941)
In the Book:
Ramygala / vyriausioji redaktorė sudarytoja Gražina Navalinskienė. Vilnius: Versmė, 2016. P. 297-306. (Lietuvos valsčiai; kn. 33)
Keywords:
LT
20 amžius; Panevėžys; Ramygala; Lietuva (Lithuania); Nusikaltimai žmogiškumui / Crime against humanity; Teisės ir laisvės / Rights and freedoms; Žydai / Jews.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje aptariama Ramygalos valsčiaus situacija besikeičiančių okupacijų metais 1940-1941 m. Pirmosios sovietinės okupacijos pradžioje Panevėžyje ir jo apylinkėse pradėjo organizuotis pogrindinis pasipriešinimas, jungęs patriotiškai nusiteikusius šaulius, ūkininkus, moksleivius ir inteligentiją. Nuo besitraukiančių sovietų karių smarkiai nukentėjo ne tik Panevėžys, bet ir Ramygalos ir kitų valsčių gyventojai lietuviai. 1941 m. birželio 14 d. Ramygalos valsčiuje ištremtas 61 gyventojas, o besitraukiantys bolševikai nužudė kelis miestelėnus. Dalis valsčiaus vyrų ėmėsi ginklo prieš besitraukiančius bolševikus ir jų kolaborantus, o pirmosiomis nacių-sovietų karo dienomis buvo atkurta Ramygalos valsčiaus savivaldybė ir policija. Nedidelį sukilėlių būrį organizavo miestelėnas Feliksas Matveičikas 1941 m. liepą sukilėliai reorganizuoti į pagalbinės policijos būrį. Pirmomis nacių-sovietų karo dienomis sukilėlių būrys įsteigtas ir Truskavos miestelyje. Ramygalos ir Truskavos sukilėliai vykdė pasilikusių komunistų areštus, o nuteistus mirties bausme sušaudydavo, nevengta žiaurių patyčių ir smurto suimtųjų atžvilgiu. Nuo pirmųjų nacių okupacijos savaičių pasireiškė ir antisemitizmas – jau 1941 m. birželio pabaigoje buvo sušaudyti 6 Ramygalos žydai, baltaraiščiai žydus varė dirbti sunkų darbų, Ramygaloje įkurtas getas, kuriame uždaryta 2 000 žydų. Pastariei vėliau gabenti į Panevėžį ir 1941 m. rugpjūčio 23 d. Pajuosės miške sušaudyti.Reikšminiai žodžiai: Antisovietinis pasipriešinimas; Holokaustas Lietuvoje; Lokalinė istorija; Nacių vokiečių okupacija Lietuvoje; Pasipriešinimas; Ramygalos valsčius; Sovietinė okupacija; Vokiečių okupacija; Žydai; Anti-Soviet resistance; German occupation; Jews; Lithuania under Nazi German occupation; Local history; Ramygala district; Resistance; Soviet Occupation; The Holocaust in Lithuania; Volost of Ramygala.

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/65773
Updated:
2018-02-20 04:53:29
Metrics:
Views: 21
Export: