Pirmosios sovietinės okupacijos dienos Kazio Škirpos akimis: slaptas Lietuvos diplomato vizitas į Kauną

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Pirmosios sovietinės okupacijos dienos Kazio Škirpos akimis: slaptas Lietuvos diplomato vizitas į Kauną
Alternative Title:
First days of the soviet occupation in the eyes of Kazys Škirpa: secret visit of Lithuanian diplomat to Kaunas
In the Journal:
Kauno istorijos metraštis. 2016, 16, p. 71-84
Keywords:
LT
20 amžius. 1940-1990; Kazys Škirpa; Škirpa K.; Kaunas. Kauno kraštas (Kaunas region); Vokietija (Germany); Lietuva (Lithuania).
Summary / Abstract:

LTŠiame staipsnyje analizuojama žymaus Lietuvos karininko, politiko ir diplomato Kazio Škirpos kelionė į Kauną netrukus po sovietinės okupacijos. Tuomečiam Lietuvos pasiuntiniui Vokietijoje, kaip ir kitiems diplomatams, neaiškūs buvo ir sovietų kėslai – ar jie planuoja Lietuvoje tik protektorato tipo valstybę su galimybe turėti bent jau kultūrinę autonomiją, ar visiškai aneksuoti kraštą ir jį sovietizuoti. Norėdamas tai patikrinti K. Škirpa pasinaudojo užsienio reikalų ministro (vadinamojoje Liaudies vyriausybėje) Vinco Krėvės kvietimu atvykti į Kauną. Nors svarbiausias jo tikslas buvo pasimatyti su naujuoju savo viršininku ir su juo aptarti ateities perspektyvas, vis dėlto K. Škirpa slaptai susitiko su daugeliu asmenų. Tarp jų – buvę kariai, kurie ne tik ryžtingai nepritarė okupacijai, bet ir buvo pasiruošę veikti. Su jais K. Škirpa aptarė rezistencijos galimybes ir grėsmes. Jis siūlė vengiant represijų atidėti aktyvesnę karinę veiklą ir kurti pogrindžio ryšius, kurie praverstų artėjančio SSRS ir Vokietijos karo metu. Jam pačiam ši kelionė buvo reikalinga ne tik dėl to, kad leido pasidalinti žiniomis su kitais Lietuvos diplomatais ir suinteresuotais Vokietijos pareigūnais, bet ir todėl, kad privertė jį patikėti savo išskirtine misija, siekiant Lietuvos išlaisvinimo. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: 1940 metų sovietų okupacija; Kaunas; Kazys Škirpa; Lietuvos diplomatai 1940-1941; Okupacija; Sovietai; Škirpa K.; Kaunas; Kazys Škirpa; Lithuanian diplomats in 1940-1941; Occupation; Soviets; The USSR occupation in 1940; Škirpa K.

ENThe article analyses the trip of a famous Lithuanian military officer, politician and diplomat Kazys Škirpa to Kaunas soon after the USSR occupation in 1940. As all representatives, K. Škirpa was not sure about wthat was happening in Lithuania. There was a question if soviets would annex Lithuania and sovietize the country or if Lithuania as a protectorate state with possible cultural autonomy would be enough for them. That is why, when the new Minister of Foreign Affairs of the so called People’s government, Prof. Vincas Krėvė, invited K. Škirpa to Kaunas, he used this opportunity to not only speak with his new superior. In addition to this, he secretly met with people who were not only frustrated about things happenning in Lithuania but were also ready to actively resist the occupation. K. Škirpa suggested them wait till the upcoming war between USSR and Germany that was obvious to K. Škirpa because of his good relations with German officials. Active resistance without the help of any other country seemed kind of suicidal to K. Škirpa so he offered an idea of creating underground communications in Lithuania and avoiding direct confrontation with soviets. This trip was very important to K. Škirpa not only because it allowed him to share his first-look knowledge to other Lithuanian diplomats and some of German officials but because it made him believe his exceptional mission in Lithuania’s path to the freedom. [From the publication]

DOI:
10.7220/2335-8734.16.4
ISSN:
1822-2617; 2335-8734
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/65672
Updated:
2018-12-17 14:11:16
Metrics:
Views: 34    Downloads: 21
Export: