Meninio tyrimo suvesti : žinojimo kontūrais

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Meninio tyrimo suvesti: žinojimo kontūrais
Publication Data:
Vilnius : Vilniaus dailės akademijos leidykla, 2016.
Pages:
159 p
Notes:
Bibliografija.
Contents:
Pratarmė: Tirti negalima kurti — Įvadas: Monografija it meninis tyrimas — Meninio tyrimo sampratos — Meninio tyrimo atsiradimo prielaidos — Teorijos ir praktikos santykio perspektyvos — Tyrimo samprata ir tipai — Meno ir tyrimo santykis — Meninio tyrimo apibrėžimai įvairiuose kontekstuose — Terminai ir jų daugiaprasmybė — Bandymas suformuluoti meninio tyrimo sampratas — Meninio tyrimo santykis su menu ir mokslu — Santykis su meno lauku — Santykis su moksliniu tyrimu — Meno ir mokslo bendruomenių vertybės ir konfliktai — Meninės praktikos integracija į mokslinį tyrimą: menu grįsti tyrimai — Meninio tyrimo žinios ir metodologijos — Žinios, žinojimas (ar „kas kita“, kas sukuriama) meniniame tyrime — Metodologinis meninio tyrimo pasileidimas — Vienas metodologinis pasiūlymas — Meninio tyrimo socialinis poreikis, tikslai ir funkcijos — Tapatybės, vaidmenys ir jų virsmai — Kuratorinis tyrimas ir kuratorystė kaip tyrimas? — Meninis tyrimas doktorantūroje — Jungtinės Karalystės praktika — Suomijos praktika: Helsinkio menų universitetas — Nyderlandų neapsisprendimas — Bandymai JAV — Užuomazgos Lietuvoje: nuo aspirantūros iki doktorantūros — Meninis tyrimas Lietuvos šiuolaikiniame mene — Nomeda ir Gediminas Urbonai: neakademinės meninio tyrimo praktikos — Dainiaus Liškevičiaus kolekcionavimas kaip meninio tyrimo metodas — „Muziejus“ – iš akademijos į meno kontekstą — „Labyrinthus“ – intuityvi kelionė po pažinimo sistemas — Tyrimu grįsti meno ir dizaino projektai — Julijono Urbono kritinis ir spekuliatyvusis meninis tyrimas — Indrės Klimaitės meninio tyrimo projektai — Tyrimas per praktiką apie meninį tyrimą — Vienas metodo pasiūlymas: žemėlapiavimas ir vizualizavimas — Praktika grįsto tyrimo planas, siekiai ir etapai — Lietuvos meninio tyrimo žemėlapis: kolektyvinė samprata ir lokali tapatybė —„Paroda it* meninis tyrimas“: nuo individualių pokalbių su menininkais iki tyrimo eksponavimo — Trys su puse svyruojančio klausimo apie meninį tyrimą — Ką pakeitė tyrimo posūkis mene? — Ar meninis tyrimas – tai naujas taikomasis menas? — O gal tai tik nauja trumpalaikė mada, meno žanras, rūšis ar vien specifiniam meno tipui tinkama apibrėžtis? — Ar meno doktorantūra – tai ilgalaikė rezidencijų programa, ar neoliberalaus klimato skatinamas vertės kūrimo įrankis? — Išvedamieji teiginiai — Literatūra ir šaltiniai — Diagramų sąrašas.
Keywords:
LT
Menas / Art; Žemėlapiai / Maps; Dizainas / Design.
Other Editions:
Mapping artistic research : towards diagrammatic knowing / [translation Jurij Dobriakov]. Vilnius : Vilnius Academy of Arts Press, 2018. 335 p
Summary / Abstract:

LTMonografija, parašyta menotyros, filosofijos, sociologijos, mokslo bei technologijų studijų, edukologijos ir meno studijų sankirtoje, nagrinėja žinojimo gamybą ir sklaidą šiuolaikiniame mene, moksle ir kultūroje. Autorius pasitelkia mokslinį ir diagraminį rašymą tekstu bei vaizdais ir nagrinėja naują, besiformuojantį reiškinį - meninį tyrimą, analizuodamas jo sampratas ir raišką mene, moksle ir edukacijoje. Nors pasaulyje jau seniai nebestebina doktorantūros programos, suteikiančios daktaro laipsnį menininkams, Lietuvoje tai dar nauja praktika. Monografijoje aptariamos meninio tyrimo atsiradimo prielaidos, apibrėžimo problema, santykis su menu ir mokslu, metodologijos ir kintančios tyrėjų bei kūrėjų tapatybės. Analizuojami meninio tyrimo pavyzdžiai doktorantūros programose, Lietuvos šiuolaikiniame mene ir įvairiuose tarpsritiniuose tyrimuose. Knyga atveria probleminį lauką ir padeda pagrindą tolesnėms mokslinėms ir meninėms diskusijoms.Reikšminiai žodžiai: Menas; Meninis tyrimas; Doktorantūros programos; Žemėlapiavimas; Art; Artistic Research; Doctoral Programs; Mapping.

ENMonograph, written in the intersection of the studies of the history of art, philosophy, sociology, science and technology studies, education and art studies, explores the production and dissemination of knowledge in the modern art, science and culture. The author uses the diagrammatic and scientific writing with text and images, and deals with a new, emerging phenomenon-artistic investigation while analysing its concepts and expressions in art, science, and education. Although the world has not been surprised with the doctoral programmes, providing a degree for the artists, it still a new practice in Lithuania. The monograph examines the assumptions of the emergence of artistic research, the problem of the definition, the relation with art and science, methodology and the changing identity of researchers and creators. The examples of artistic research in doctoral programmes, in modern art of Lithuania and various researches in between the areas are analysed. The book opens up the problem field and helps to make a basis for the scientific and art discussion.

ISBN:
9786094472299; 9786094472701
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/65480
Updated:
2020-12-21 20:59:54
Metrics:
Views: 68
Export: