Goci-Cymbrowie w koncepcji litewskich pradziejów Macieja Stryjkowskiego

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lenkų kalba / Polish
Title:
Goci-Cymbrowie w koncepcji litewskich pradziejów Macieja Stryjkowskiego
Alternative Title:
Gotai-kimbrai Motiejaus Strijkovskio Lietuvos proistorės koncepcijoje
In the Book:
Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorijos atodangos / sudarytojai: Vydas Dolinskas, Rimvydas Petrauskas, Edmundas Rimša. Vilnius: Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, 2016. P. 335-354
Keywords:
LT
Motiejus Strijkovskis (Maciej Stryjkowski); 40-1 amžius pr. Kr.; 4 amžius; 5 amžius; 6 amžius; 7 amžius; 8 amžius; 9 amžius; 10 amžius; 11 amžius; 12 amžius; 13 amžius; 14 amžius; 15 amžius; 16 amžius; Lenkija (Poland); Lietuva (Lithuania); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Istoriografija / Historiography; Mitai. Legendos. Padavimai / Myths. Legends. Stories; Mokslas / Science.
Summary / Abstract:

LTAutorius polemizuoja su istoriografijoje populiaria teze, kad Motiejus Strijkovskis, kildindamas lietuvius tiek iš romėniškų, tiek iš gotiškų protėvių, buvo užsimojęs įrodyti jų bendrą kilmę su sarmatais - slavais. Straipsnyje atskleidžiama, kad M. Strijkovskis nuosekliai pabrėžė skirtingą lietuvių ir slavų kilmę ir tik kartais atsisakydavo šios pozicijos. M. Strijkovskis Palemono legendą stengėsi suderinti ne su sarmatų mitu, bet su koncepcijomis, kildinančiomis lietuvius iš gotų ir alanų. Jis gotus laikė lietuviškų žemių autochtonais gyventojais, su kuriais asimiliavęsi atvykėliai romėnai. Si mintis jam leido suderinti skirtingas lietuvių kilmės versijas ir išaiškinti abejones, kokių jam kėlė Lietuvos ir jos gyventojų pažinimas lyginant su kronikų pasakojimais. Gilindamasis į Lietuvos, Rusios ir Lenkijos praeitį Lenkijos ir Lietuvos valstybės vientisumo požiūriu, savo „Kronikoje“ jis sukūrė vientisą šių trijų šalių istorijos paveikslą, tačiau neištrynė skirtingų jų istorinių tradicijų. Tai M. Strijkovskio „Kroniką“ skyrė nuo ankstyvesnių istoriografinių vertinimų. Autoriaus nuomone, M. Strijkovskis nusipelno Abiejų Tautų Respublikos pirmojo istoriko vardo. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Abiejų Tautų Respublika (ATR; Rzeczpospolita Obojga Narodów; Žečpospolita; Sandrauga; Polish-Lithuanian Commonwealth); Gotai; Gotai-kimbrai; Istorija; Istorikai; Istoriografija; Kilmė; Kimbrai; Kronika; Legendos; Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorija; Lietuvos istorija; Motiejus Strijkovskis (Maciej Stryjkowski); Palemono legenda; Proistorė; Sarmatai- slavai; Chronicle; Cimbri; Goths; Gots-cimbers; Historians; Historiography; History; Legend of Palemonas; Legends; Maciej Stryjkowski; Origin; Prehistory; Sarmats-slavs; The Great Duchy of Lithuania; The Lithuanian history.

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/65201
Updated:
2020-07-09 21:11:03
Metrics:
Views: 7
Export: